EMNP: a kormány tényleges vezetője továbbra is Liviu Dragnea

Nehezményezik, hogy az RMDSZ feltételek nélkül támogatja az új kormányt, ezért javasolnak néhányat.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői nem látnak esélyt arra, hogy a beiktatott új román kormány hosszabb életű legyen, mint az előzőek voltak – mondta Szilágyi Zsolt, a párt elnöke, nagyváradi sajtótájékoztatóján. Bár a miniszterelnök személye változott a kormányválságot követően, a kormány tényleges vezetője ugyanaz maradt: Liviu Dragnea – vélekedett Szilágyi. Hozzátette: az RMDSZ újra egy biankócsekket adott a kormánynak, amikor feltételek nélkül támogatta azt.

Feltételek márpedig bőven lennének: egyebek mellett rendezni kell az autópályák ügyét, a visszaszolgáltatásokat, illetve a nyelvi jogi és a szimbólumhasználattal kapcsolatos kérdéseket. Az EMNP által javasolt feltételek listáját eljuttatták az RMDSZ vezetőségéhez is. Azt kérték, hogy a szövetség hozza nyilvánosságra a PSD-vel kötött megállapodás „titkos függelékét”.

A néppártiak ugyanakkor szeretettel várják Vasilica Viorica Dăncilă kormányfőt Erdélybe, hogy személyesen is felmérje a régió állapotát, megtapasztalja az itt élőket sújtó diszkriminációt.

Zatykó Gyula néppárti alelnök szerint az új kormány is magára hagyta Erdélyt, ugyanis a kormányprogram legnagyobb vesztese az ország gazdasági motorjának nevezett erdélyi régió.

Hirdetés