Lemondott egy rektor az új oktatási miniszter miatt

Mircea Dumitru vállalhatatlannak tartja a bunkókkal való együttműködést.
Hirdetés

A bukaresti rektor lemondott az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsban (CNATDCU) betöltött összes tisztségéről. Indoklásában Dumitru (aki a Cioloș-kormány idején oktatási miniszter volt) többek között arra hivatkozott, hogy a frissen kinevezett oktatási miniszter, Valentin Popa reménytelen küzdelmet folytat a román nyelvtan alapvető szabályaival, és inkább elemi nyelvkönyveket kellene olvasgatnia ahelyett, hogy a gyermekek és az ország jövőjének óriási felelősségét vállalja. Ilyen körülmények között Dumitru a maga részéről vállalhatatlannak tartja az oktatási minisztériumban betöltött tisztségeit.

A súlyos nyelvhasználati gondokkal küszködő oktatási miniszter,

gúnyos kommentek célpontjává vált a közösségi hálózatokon (leghíresebb elszólása az volt, midőn a ’pamblică’ szót használta a bevett ’panglică’ helyett, amikor pántlikát akart mondani), videók is készültek róla, és a civil szféra jelezte, alkalmatlannak tartja a suceavai Ștefan cel Mare Egyetem egyetem rektorának kinevezését az oktatási minisztérium élére. A parlamenti bizottsági meghallgatáson néhány képviselő kolléga meg is ajándékozta a leendő miniszter urat egy trikolór pántlikával. Mihai Gotiu, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) szenátora pedig egy román nyelvtankönyvet ajándékozott Popának.

Valentin Popa kinevezése előtt megjelent egy őt támogató lista is, amelyet nem kevesebb, mint 45 romániai állami és magányegyetem rektora írt alá, akik biztosítják kollégájukat támogatásukról. Utóbb Ioan Aurel Pop, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektora cáfolta, hogy aláírta volna a Popát támogató nyilatkozatot.

A frissen kinevezett oktatási miniszternek azonban nem csak a helyes nyelvhasználattal van gondja. Szerinte

a plágiumokkal is túl sokat foglalkoznak az illetékesek:

„A mi oktatási rendszerünk nagyon jó. Sajnálatosnak tartom, hogy kisebbítjük a román oktatás értékeit azzal, hogy olyan, kevésbé fontos dolgokat emelünk ki, mint a plágiumok.”

És ha már itt tartunk, azt is érdemes megemlíteni, hogy a miniszter úr nem tartja feltétlenül lényegesnek egy idézett szöveg idézőjelbe tételét. Hogy miért? Tessék: „A törvény sehol sem írja elő, hogy idézőjelbe kell tennünk egy átvett szöveget, vagy hogy a hivatkozást közvetlenül az idézet után helyezzük el, noha a legtöbb kutató ma így csinálja. De a törvény nem írja elő. Én sem tanultam az egyetemen a hivatkozásnak ezt a módját.”

Hirdetés

És ha mindez még nem lenne elég, íme, egy adalék a múltból. 2011-ben történt, a második Boc-kormány idején, hogy az oktatási minisztérium (Daniel Funeriuval az élen) közzétette az akkreditált romániai állami és magánegyetemek első, európai szabványok szerinti rangsorát. Hogy a presztízsen kívül mik voltak e rangsor előnyei? Röviden: az élen járó egyetemek több beiratkozóra és több pénzre számíthattak.

Igen ám, csakhogy a suceavai Ștefan cel Mare Egyetem (melynek rektora Valentin Popa volt)

csapnivalóan teljesített és sereghajtóként végzett a rangsorban.

Mit tett tehát az egyetem? Szépen beperelte az oktatási minisztériumot, és eleinte el is érte, hogy a rangsort semmisnek nyilvánítsák. 2014-ben végül a legfelsőbb bíróság megalapozatlannak ítélte az egyetem keresetét.

Nos, ez a Viorel Popa váltotta a minisztériumi bársonyszékben a szintén nem agytröszt Liviu Popot. Nem csoda hát, ha komoly egyetemek rektorai nem akarnak közösködni vele.

Hirdetés