Megvan az új kormány első értelmesnek tűnő javaslata

Összevonnak két adóbevalló űrlapot. Talán. Az egyik nagyon kiverte a biztosítékot. Idén új adót már nem vezetnek be.
Hirdetés
Lehetséges, hogy összevonjuk a 200-as és a 600-as jövedelembevalló űrlapot – nyilatkozta hétfőn Eugen Teodorovici kijelölt és immár megszavazott pénzügyminiszter, aki nem zárta ki, hogy a kormány visszatérjen a progresszív adózáshoz.
 
„Az első kormányülésen elhalasztjuk a 600-as nyilatkozat benyújtásának határidejét (január 31-ről március 1-re – szerk. megj.), de az is lehet, hogy be sem kell majd nyújtani a jelenlegi formában, mert összevonjuk a 200-as nyilatkozattal” – mondta Teodorovici. 
 

A 600-as űrlapot, 

amely a társadalombiztosítási (CAS) és az egészségbiztosítási (CASS) járulékokra vonatkozik, azoknak a magánszemélyeknek kell kitölteniük, akiknek a nem fizetésből származó bevételük 2017-ben meghaladta a minimálbér tizenkétszeresét (12 x 1900 lej, tehát a 22 800 lejt). 
 
A 600-as űrlap benyújtási határidejét március 1-jéig hosszabbítanák meg egy sürgősségi kormányrendelet-tervezet szerint. A halasztást azzal indokolják, hogy sok adófizető számára újdonságot jelent ez az űrlap, és számukra gondot jelenthet e határidő betartása. 
 
Ionuţ Mişa eddigi pénzügyminiszter a 600-as nyilatkozat kapcsán tartott meghallgatáson azt nyilatkozta a napokban, hogy azok a személyek, akik az említett űrlapon feltüntetett, becsült jövedelemnél kevesebbet kerestek, visszakapják a pénzüket.
 
Ugyanakkor bekerülne a szabályozásba az is, hogy ha valakinek év közben megszűnik az a tevékenysége, amelyből a fizetésen kívüli jövedelme származott, és erről értesíti az adóhivatalt, ezt követően, a hátralévő határidők alkalmával nem kell fizetnie – tette hozzá a tárcavezető. Az egészségbiztosítási hozzájárulást a 600-as űrlap alapján négy részletben kellene befizetni.
 

Progresszív adózás?

A most megszavazott Eugen Teodorovici azt sem zárja ki, hogy visszatérjen az ország a progresszív adózáshoz (amit több mint tíz évvel ezelőtt törölt el a Tăriceanu-kabinet az egykulcsos adó bevezetésével), ha logikusnak bizonyul. De olyasmit nem fog jóváhagyni, mondta miniszteri meghallgatása után, amit az üzleti szféra vagy az egyszerű adófizetők elleneznek.
 
Megvizsgálja a globális jövedelemadózást is, de az biztos, hogy idén nem vezetik be, ahogy nem fognak semmilyen új adót bevezetni, se a már meglévőket emelni, ígérte.

Hirdetés