Moody’s: tönkrevágja Románia gazdaságát a folyamatos politikai bizonytalanság

A hitelminősítő borús képet fest a szociálliberális koalíció folyamatos szerencsétlenkedése miatt.
Hirdetés

A Moody’s Investors Service szerint adósértékelési szempontból negatív, hogy Romániában hét hónapon belül a harmadik miniszterelnök lép hivatalba, mivel a gyakori váltások rontják a kormányzati munka hatékonyságát és hátráltatják a szerkezeti reformokat.

A nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett heti globális helyzetértékelésében a romániai fejleményekkel foglalkozó fejezet megállapítja: jóllehet a gazdaság növekedési üteme az utóbbi időszakban meghaladta a többi közép- és kelet-európai EU-gazdaságét, ennek a túlteljesítésnek a fő tényezője az adócsökkentések és ismétlődő béremelések hajtotta magánszektorbeli fogyasztás volt.

A Moody’s szerint

valószínűtlen, hogy ez a növekedési szerkezet hosszabb távon fenntartható lenne.

A gazdaság növekedési potenciálját továbbra is korlátozza a szerkezeti reformok hiánya, valamint az intézményrendszer gyengesége, amely különösen az állami beruházások irányításában, az EU-folyósításoknak a térségi partnergazdaságokhoz képest is alacsony lehívási rátájában és a beruházások ösztönzési rendszerében mutatkozik.

Az egyszerre növekvő államháztartási és folyómérleg-hiány egyre érzékenyebbé teszi a gazdaságot a külföldi befektetők esetleges kockázat-átértékelésére – áll az értékelésben.

A hitelminősítő közölte: előrejelzése az, hogy a román államháztartási deficit az idén eléri a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékát, jóllehet 2015-ben még csak 0,8 százalék volt.

Ez visszafordítaná a költségvetési konszolidáció eddigi folyamatát, és az EU 3 százalékos maastrichti felső tűréshatára fölé emelné a költségvetési deficitet – hangsúlyozzák a Moody’s londoni elemzői.

Hirdetés

A cég ráadásul a folyómérleg-egyenlegben is 3,5 százalék körüli idei hiányt vár, kiemelve, hogy a román folyómérleg-deficit 2015-ben még csak a GDP-érték 1,2 százalékával volt egyenlő.

A Moody’s várakozása szerint a megnövekedett politikai instabilitás, és az, hogy a román kormány ebben a helyzetben nem tud szerkezeti reformokat végrehajtani, valószínűleg nyomást gyakorol majd a Romániával szembeni befektetői hangulatra, különös tekintettel arra, hogy

a nagyon rövid időszakokon belüli korábbi kormányváltások gyakran szakpolitikai irányváltást is eredményeztek.

A hitelminősítő idéz egy nemrégiben elvégzett felmérést, amelynek kimutatása szerint a román gazdaságban aktív külföldi befektetők 90 százaléka mondta azt, hogy a jogszabályi környezet folyamatos változása most már hatással van üzleti terveire.

A Moody’s kiemeli, hogy egy évvel korábban a külföldi befektetőknek még csak a 25 százaléka nyilatkozott így.

A romániai politikai bizonytalanság kedvezőtlen befektetői reakcióira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.
 

Hirdetés