Kelemen: Románia nem áll készen az EU-elnökségre

Sehol sincs semmilyen témában sem. Eközben az RMDSZ hétfőn dönthet az új kormány támogatásáról.
Hirdetés

Románia nincs felkészülve arra, hogy 2019 első félévében betöltse az Európai Unió soros elnökségét – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn egy nagyváradi sajtótájékoztatón, ahol azt is elmondta: a szövetség a tervek szerint január 29-én dönt arról, hogy támogatja-e a Viorica Dăncilă vezette új kormányt a parlamenti bizalmi szavazáson.

A politikus szerint 2018 bonyolult évnek ígérkezik a román politikában, és Romániának ilyen körülmények között kellene felkészülnie arra, hogy 2019 első félévére átvegye az EU elnökségét. Erre pedig nincsen felkészülve. Szerinte Románia ezzel is úgy járhat, mint a téllel és a havazással, mely évről-évre váratlanul érinti az országot. Felrótta, hogy senki sem beszél arról, hogy melyek lesznek az ország prioritásai, hogyan áll a logisztikai felkészülés, megvan-e az emberi erőforrás a feladatok elvégzéséhez.

„Sehol sem vagyunk.

Sem a regionális kérdésekben, sem a külpolitikában nem hallatszik Románia hangja, és ez nem jó”

– figyelmeztetett.

A politikus szerint az RMDSZ várja, hogy milyen változásokat hoz az új kormány hivatalba lépése.

Azt is elmondta: elvárja, hogy a román politikai pártok vezetői elhatárolódjanak a volt miniszterelnök akasztásra utaló kijelentésétől. Hozzátette: ha ez nem történik meg, csak találgatni lehet, hogy egyetértenek vele, vagy pedig félnek.

Kelemen azt is közölte, az RMDSZ várhatóan január 29-én, közös frakcióülésen dönti el  hogy támogatja-e vagy sem az új kormány beiktatását. Addig Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökkel is találkozik a szövetség, meghallgatja a terveit, és felteszi neki kérdéseit is.

„Amíg nem ismerjük a miniszterek neveit, azt, hogy milyen programmal készül a kormánykoalíció, hiba lenne elköteleződni egyik vagy másik oldal mellett.

Hirdetés

Sem igent, sem nemet nem tudunk mondani” – nyomatékosított az RMDSZ elnöke.

Kelemen emlékeztetett: az PSD-ALDE koalíciónak ma parlamenti többsége van, ez a többség pedig elegendő az új kormány beiktatásához. A koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodás semmire sem kötelezi a szövetséget – ez csak olyan témákra, tervezetekre terjed ki, amelyekről a politikai alakulatok előzetesen egyeztettek. „

Demokrataként elfogadom a 2016-os parlamenti választás eredményeit. Akkor a többség úgy döntött, hogy a szociáldemokratáknak szavaz bizalmat a kormányzáshoz” – tette hozzá a szövetségi elnök. Meggyőződése: értelmes, megfontolt javaslatot kellett volna megfogalmazniuk azoknak a politikai pártoknak, amelyek előrehozott választásokról beszéltek, vagy amelyek az új kormányfő személyében mindenki mást láttak volna, csak nem a PSD jelöltjét. Ehelyett csak üres demagógiával lehetett találkozni.

„Azt ma nem tudom, hogy jobb vagy rosszabb kormánya lesz-e Romániának. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a kormány kormányozzon is” – mutatott rá.

Hirdetés