Lemondott az európai alapokért felelős miniszter

Marius Nica a korábban lemondott Mihai Tudose miniszterelnök „jóembere” volt.
Hirdetés

A miniszternek alig három hónapot sikerült a bársonyszékben eltöltenie. A pénteken kiadott hivatalos közleményben Nica kijelentette: az említett időszakban az általa irányított intézmény összesen négy milliárd euró értékben írt alá finanszírozási szerződéseket, továbbá 2.3 milliárd euró értékben hirdettek meg ki projekteket, illetve további 2,4 milliárd euró értékű programok kiírására készültek a következő három hónapban.

Nica „az aktuális helyzetre” hivatkozva jelentette be lemondását, amely január 22-én lép érvénybe, tekintettel arra, hogy ezen a héten az Európai Bizottság egy küldöttsége érkezik Romániába, és a miniszter nem akarja megakasztani lemondásával az intézmény működését.

A távozni készülő miniszter hangsúlyozta: 2018 nagy kihívásai közé tartozik az európai pénzek lehívásának fenntartása, ugyanis tapasztalata szerint a kedvezményezettek európai pénzek helyett inkább állami pénzekhez vagy kölcsönökhöz fordultak projektjeik megvalósítása érdekében.

Marius Nica korábban Sorin Grindeanu miniszterelnök tanácsosa volt, majd Mihai Tudose miniszterelnök kinevezte az európai alapokért felelős minisztérium élére. A minisztert Tudose közeli emberének tekintik, aki meg is védte a nemrég lemondott kormányfőt a Liviu Dragneával folytatott harc során.

Hirdetés