Így ünneplik a magyarok a román centenáriumot Háromszéken

Tamás Sándor és Antal Árpád részt vesznek a megyei emlékbizottságban.
Hirdetés

Sajátos módon ünnepelnek Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriumán Kovászna megyében: főként olyan emberek példáját mutatják fel, akiknek tevékenysége a románok és magyarok közeledését szolgálta.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki közös sajtótájékoztatóján elmondta,

részt vesznek a prefektus által összehívott megyei emlékbizottságban,

és elsősorban azoknak a megyében született személyiségeknek a példáját kívánják felmutatni a centenáriumi eseménysorozat keretében, akik hozzájárultak az ország anyagi, szellemi gyarapodásához, és tevékenységük által a románok és magyarok közeledését szolgálták.

Az első ilyen háromszéki személyiség Szabó Kati világ- és olimpiai bajnok tornász lesz, akit január 22-én, ötvenedik születésnapján, a róla szóló könyv magyar és román változatának a bemutatásával köszöntenek Sepsiszentgyörgyön. Az RMDSZ Kovászna megyei szervezetét is vezető Tamás Sándor elmondta: a megünneplendő személyiségek között lesz Keöpeczi Sebestyén József heraldikus, aki 1915-ben a magyar királyság, majd 1921-ben a román királyság címerét rajzolta meg, Benedek Géza orvos, a szívbetegségek gyógyításának úttörője, Domokos Géza, író, szerkesztő, az RMDSZ alapító elnöke, Baász Imre grafikus és Romulus Cioflec román író is.

Tamás Sándor kijelentette: kérték a román kormány által létrehozott centenáriumi bizottságot, hogy ezek a programok kerüljenek be az országosan nyilvántartott, és támogatott évfordulós rendezvények sorába.

Antal Árpád polgármester elsősorban az önkormányzatnak alárendelt kulturális intézmények centenáriumi rendezvényeit sorolta fel, de egy olyan majdani szabadtéri kiállításról is említést tett, amelyen a nagy egyesülés megvalósítóinak a történelmi esemény előtti és utáni állásfoglalásait foglalják össze.

Hirdetés

A polgármester szerint

az erdélyi magyaroknak nincs szégyellni valójuk, hiszen az elmúlt száz évben hozzájárultak Románia dicsőségéhez,

és „a megaláztatást is méltósággal viselték”. Azt is megjegyezte:  elmúlt száz évben a magyar közösség többet adott a román államnak, mint amennyit kapott tőle. Hozzátette: ez a közösség a következő száz évben is a szülőföldjén akar élni, és jobb életet remél, mint amilyen a felmenői élete volt.

Antal Árpád reményét fejezte ki, hogy tabukat döntögető, őszinte román–magyar párbeszéd kezdődik a centenárium évében. „Minél őszintébben fogunk a közös dolgainkról beszélni, annál jobban meg tudjuk alapozni a következő száz év együttélési modelljét” – jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere.

Hirdetés