Az izraeli kormányfő rácsörgött Iohannisra

Persze, a román nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről is szó esett.
Hirdetés

Klaus Iohannis Jeruzsálem státuszáról egyeztetett pénteken telefonon Benjámín Netanjáhúval, Izrael állam miniszterelnökével – tájékoztat az elnöki hivatal közleménye.

„Benjámín Netanjáhú kormányfő köszönetet mondott Romániának azért, hogy tartózkodott az Egyesült Nemzetek decemberi közgyűlésén, amikor határozatot fogadtak el Jeruzsálem státuszáról” – írja az idézett dokumentumban.

Klaus Iohannis államfő elmondta: Románia szavazatindoklásában egyebek mellett felszólította az ENSZ tagállamait, hogy tartózkodjanak attól, hogy diplomáciai képviseletet hozzanak létre Jeruzsálemben, és azt ajánlotta, hogy tegyenek erőfeszítéseket egy átfogó, igazságos és tartós béke érdekében. A nyilatkozat szerint Románia a „két ország megoldásának híve”, amely szerint Izrael és Palesztina békében és biztonságban létezne egymás mellett.

„Következtetésképpen, a román diplomáciai képviselet székhelyének esetleges áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe csak a közel-keleti békefolyamat minden elemének figyelembe vétele után jöhet szóba” – mutat rá a közlemény.

Hirdetés

Az elnöki hivatal szerint a beszélgetésre az izraeli fél kezdeményezésére került sor.

 

Hirdetés