Biztosító: már a háziorvosok 70 százaléka aláírta a keretszerződés meghosszabbítását

A kérdés, hogy valóban így van, vagy csak ezzel akarják a szerződés aláírására rávenni a húzódozó doktorokat.
Hirdetés

Országos szinten a háziorvosok mintegy 70 százaléka meghosszabbította a szerződését az egészségbiztosító pénztárral – tájékoztatott szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) közleménye annak apropóján, hogy a háziorvosok jelentős része a kedvezőtlen feltételek miatt megtagadta a keretszerződés aláírását, így nem tud ártámogatott vényeket és beutalókat kiállítani.

A CNAS maximális felelősséget kér az orvosoktól a páciensek iránt.

„A CNAS számára elsődleges a páciensek jogainak tiszteletben tartása (…) ezért az intézmény hangsúlyozza, hogy a biztosított betegeknek az első naptól kezdve gyógyulásuk pillanatáig joguk van a háziorvosok által nyújtott szolgáltatási alapcsomaghoz” – írja a közlemény.

A dokumentum felsorolja a páciensek legfontosabb jogait: hogy diszkriminációmentesen részesüljenek a szolgáltatási alapcsomagban, hogy szerepeljenek egy háziorvos pácienslistáján, hogy megválaszthassák háziorvosukat, és hogy legkevesebb hat hónap eltelte után más háziorvoshoz iratkozhassanak át.

Hirdetés

A biztosító déltájt még arról tájékoztatott, hogy a háziorvosok hatvan százaléka írta alá a szerződés meghosszabbítását. A Háziorvosok Országos Társaságának alelnöke, Sandra Alexiu Adalgiza ugyanakkor a biztosító elnökével szemben azt nyilatkozta, hogy a háziorvosoknak kevesebb mint fele írta alá a keretszerződés meghosszabbítását.

Mint megírtuk, az orvosok azt kérik a biztosítótól, hogy növeljék az alapellátásra szánt költségvetést, egyszerűsítsék a bürokráciát, hiszen ilyen körülmények között nem a betegellátásra összpontosítanak,  hanem kénytelenek papírhegyeket gyártani, sőt a kompetenciáikat is megnyirbálták, nem kérhetnek vizsgálatokat, nem írhatnak fel minden gyógyszert. Az  egyetlen változás, hogy a tavalyi  5,77 százalék helyett az idei tervezetben a biztosító költségvetésének 5,8 százalékát fordíthatják az alapellátásra, miközben a  nyugati országokban ez az arány  10-14 százalék körül mozog.

Hirdetés