Újabb munkaszüneti nap jöhet jövőre

Kezdeményezték nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását Romániában.
Hirdetés

A nagypénteket szabadnappá nyilvánító törvénytervezetet nyújtott be a szenátushoz egy 42 honatyából álló, politikailag vegyes csoport. A Munkatörvénykönyvet módosító javaslat értelmében a nagypéntek is munkaszüneti nappá válna.

A kezdeményezők indoklása szerint a nagypéntek az Európai Unió 16 tagállamában munkaszüneti nap. Romániában csak 14 hivatalos ünnepnapot ír elő a Munkatörvénykönyv, míg például Belgiumban, Litvániában vagy Cipruson 16-17 munkaszüneti nap van évente. A nagypéntek az egyik legfontosabb hitéleti esemény, ezért munkaszüneti nappá kellene nyilvánítani – érvelnek az indítvány megfogalmazói.

A jelenleg hatályos Munkatörvénykönyv a következő dátumokat szabja meg hivatalos ünnepnapként: január 1–2 (újév), január 24 (Moldva és Havasalföld egyesülése), húsvét első- és másodnapja, május 1 (munka ünnepe), június 1 (gyermekek nemzetközi napja), pünkösd első- és másodnapja, augusztus 15 (Nagyboldogasszony), november 30 (Szent András, Románia védőszentjének napja), december 1 (Románia nemzeti ünnepe), december 25 és 26 (karácsony).

A három vallási ünnep helyett más (nem keresztény) közösségek tagjai háromszor két szabadnapot kaphatnak saját hitéletük ünnepei szerint.

Hirdetés