Iohannis: Az emberek ma is azt kiáltják, hogy le a kommunizmussal!

Románia elnöke az 1989-es romániai forradalom 28. évfordulója alkalmából üzent az országnak.
Hirdetés

A 1989. decemberi véres események 28. évfordulóján Klaus Iohannis, Románia elnöke többek között arról írt Facebook-üzenetében, hogy az emberek úgy érzik, a romániai politika nem változott túl sokat a rendszerváltás óta eltelt időszakban. Hiszen ma is azt kiáltják az utcán tüntetők, hogy le a kommunizmussal.

„28 évvel a romániai forradalom után azokra gondolok, akik az utcán szembefordultak a diktatúrával és harcba lendültek a szabadságért, a demokráciáért. Ők a hősök, akik áldozatuk és bátorságuk árán megvalósították a felszabadító csodát,a mely mindörökre benne lesz a történelemkönyvekben.”

Az elnök üzenetében kitért a forradalom körülményeinek kivizsgálására is: „Túl sokáig vártunk arra, hogy az igazságra fény derüljön. A forradalom ügyének vizsgálatát be kell fejezni, az 1989. decemberi bűnöket és visszaéléseket pedig meg kell büntetni, hogy igazságot lehessen szolgáltatni végre az áldozatoknak.”

A jogállamot és a demokráciát veszélyeztető politikusokról így ír az elnök: „1989-ben a románok az utcán követelték, hogy le a kommunizmussal. Ma ugyanez a kiáltás hangzik fel. Ez egy határozott üzenet azoknak a politikusoknak, akik szemmel láthatólag nem akarnak megválni a múlt árnyaitól. A romániai forradalom ideáljainak védelme azt jelenti, hogy megvédjük a jogállam intézményeit, a szabadság és demokrácia értékeit és a polgárok iránti tiszteletet.”

Hirdetés