500 taxis tüntet a kormány orra előtt

Az Uberre és más kalózokra buktak ki. Meg a kormányra, hogy nem tesz semmit ellenük.
Hirdetés
Többszáz taxi és mikrobusz parkol ma a bukaresti Victoria téren este 9 óráig. Nem azért, mintha máshol nem lehetne parkolni a fővárosban, hanem mert a taxisok így tiltakoznak az ellen, hogy a romániai hatóságoknak még sehol sem sikerült hatékonyan fellépni a személyszállítás kalózai ellen. Szervezetük, a COTAR bukaresti elnöke ide sorolja a csaló versenytársaknak titulált, taxijellegű szolgáltatást nyújtó Uber, Taxify és hasonló utazásmegosztó alkalmazásokat.
 
Bogdan Dincă elmondta, hasonló megmozdulást terveznek Konstancán, Brassóban, Temesváron, Aradon és Bákóban is. Egy hete akartak tüntetni Bukarestben, de a király temetése és a nemzeti gyász miatt elhalasztották, ezen a héten viszont december 21-re és 22-re is tiltakozást jelentettek be Bukarest központjába.
 
Kifogásolja, hogy a kormány évek óta halogatja a személyszállítási kalózkodás visszaszorítását, és a jelenlegi szállításügyi miniszter, Felix Stroe is hónapok óta ígéri, hogy úgy módosítják a kalózkodás bírságolását lehetővé tevő 2003-as törvényt, hogy kiveszik belőle az „ismételt formában” kifejezést, hogy a rendőrök már első elkövetéskor büntethessenek. Az ezt lehetővé tévő rendelet azóta sem került a kormány napirendjére, sőt a mai ülésen sem fog – állítja az érdekvédő.
 
A tiltakozást folytatják azért is, mert ugyan a bukaresti főpolgármester bejelentette, hogy megszüntetik az engedélyezett diszpécserszolgálat nélkül működő személyszállítást a fővárosban, de attól az ország más városaiban a helyzet még nem rendeződik, nyilatkozta Bogdan Dincă. A keddi bukaresti határozat 4500 és 5000 lej között határozza meg a bírság összegét, amelyet kiszabhatnak a diszpécserszolgálat nélkül fuvarozókra.
 
Az Európai Bíróság nemrég hagyományos közlekedési vállalatnak minősítette az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó Ubert, és úgy döntött, érvényesíthető rá a hagyományos taxitársaságokra vonatkozó tagállami szabályozás. Az Uber a bejelentésre azzal reagált, hogy több európai országban már most is valamilyen személyszállítási szabályozás szerint működnek, legyen az taxira vagy kimondottan fuvarmegosztásra vonatkozó szabályozás.

Hirdetés