Az elnök lerótta kegyeletét a király előtt

A sinaiai Peleș-kastélyban a rokonok, illetve román és külföldi személyiségek vettek búcsút I. Mihálytól.
Hirdetés

Klaus Iohannis lerótta kegyeletét szerdán az ország volt uralkodója ravatalánál. Mint arról beszámoltunk, a svájci rezidenciáján múlt héten elhunyt I. Mihály király holttestét szerda délben, a román hadsereg egy repülőgépe vitte haza Romániába.

A volt uralkodó koporsóját az őrezred katonai tiszteletadásával fogadták a bukaresti nemzetközi repülőtéren. Az volt uralkodó földi maradványait először a királyi háznak visszaszolgáltatott, a sinaiai Peleș-kastélyba, I. Mihály szülőhelyére szállították. Itt – a nyilvánosság kizárásával – a rokonok, illetve román és külföldi közéleti személyiségek vesznek búcsút a volt királytól. Klaus Iohannis államfő után a parlament két házának elnökei, a miniszterelnök és a kormány tagjai járultak a ravatalhoz.

Amikor tavaly augusztusban I. Mihály király elhunyt feleségét, Anna címzetes királynét ravatalozták fel a Peleș-kastélyban, a Moldovai Köztársaság akkori elnöke, Nicolae Timofti is részvétlátogatást tett Sinaián. Most Moldovából – amelynek I. Mihály egykor szintén uralkodója volt – Adrian Candu, a chișinăui parlament elnöke rótta le kegyeletét a király ravatala előtt.

A koporsót szerda este szállítják át Bukarestbe, a jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palota tróntermébe: itt a következő két napon bárki leróhatja kegyeletét a I. Mihály ravatalánál.
A temetést szombaton tartják, várhatóan több európai uralkodóház magas rangú képviselője – többek között Zsófia spanyol királyné, Anna-Mária görög királyné, Fülöp belga király, Károly herceg brit trónörökös – is részt vesz rajta.

Hirdetés