Nemsokára kínai vendégmunkások javítják és mossák az autóinkat

Mivel a szervizek nem találnak megfelelő hazai munkaerőt.
Hirdetés

Kínai vendégmunkásokat alkalmaznának a romániai Független Autószervizek Egyesületében (ASSAI) tömörülő vállalkozások. Közleménye szerint az egyesület jelezte Kína bukaresti nagykövetségének, hogy egyelőre 80 vendégmunkás alkalmazását tervezi.

A kínai alkalmazottak havi nettó 250-300 eurót keresnének az autómosókban, míg a gépkocsijavító műhelyekben dolgozók 500-800 eurót kapnának. Ezen felül a cégek a vendégmunkások elszállásolását és étkeztetését is biztosítanák.

Az egyesület azt írja, hogy a romániai gépkocsiszerviz-ágazat több mint öt éve küszködik a szakképzett munkaerő hiányával, a hazai alkalmazottak pedig csak túl magas (1000-1400 eurós) fizetésekért hajlandók dolgozni. Ők azok, akik itthon maradnak, a képzett szakemberek jelentős része ugyanis Nyugat-Európába megy dolgozni jóval több pénzért.

Az ASSAI szerint a helyzetetet nehezítő okok között említi azt is, hogy a fiatalok szívesen vállalják önként a munkanélküliséget és megfelelő szakképzés sincs, amely biztosíthatná az utánpótlást.

A kormány azonban egyelőre nem akar az EU-n kívüli országokból származó munkaerőt, Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter nemrég azt mondta: a munkáltatóknak inkább a külföldön dolgozó románok hazacsalogatásával kellene próbálkozniuk.

Hirdetés