Megint szabadon engedtek pár ezer bűnözőt

Egy korábban szabadult férfi máris mehet vissza gyilkosságért.
Hirdetés

Október 19-e és december 3-a között 764 személyt bocsátottak szabadon, mert lejárt a büntetésük, miután alkalmazták a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényéből adódó kedvezményeket – jelentette be hétfőn az Országos Börtönigazgatóság (ANP). Ugyanebben az időszakban az illetékes bíróságok 1 787 személyt helyeztek feltételesen szabadlábra.

Az október 19-én életbe lépett 2017/169-es törvény kimondja, hogy 2012. július 24-étől számítva minden, nem megfelelő körülmények között letöltött 30 napért hat napot levonnak az elítéltek büntetési idejéből.

Azt, hogy milyen veszélyekkel járhat egy ilyen törvény életbe léptetése,

már előre lehetett sejteni. A kiengedett rabok visszaintegrálódása a társadalomba nem zajlik zökkenőmentesen, több visszaesőről érkezett már hír. Az egyik legújabb eset, mely a 2017/169-es törvény nélkül nem következhetett volna be, hétfőn került napvilágra. Egy októberben kiengedett, nemi erőszakért és súlyos testi sértésért elítélt Giurgiu megyei rabot máris előzetes letartóztatásba helyeztek gyilkosságért.

A 42 éves férfi december 2-án leszúrta 52 éves szomszédját, akivel italozás közben nézeteltérése keletkezett az áldozat házában. A News.ro úgy tudja, hogy a gyanúsítottat októberben helyezték feltételes szabadlábra, miután 372 nappal lerövidült a börtönbüntetése.

Az új törvény nélkül is súlyosak a visszaesések:

a Mediafax hírügynökség ma írta meg, hogy 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a 49 éves férfit, aki november 29-én megerőszakolta a 75 éves édesanyját Galac megyében. A férfi szeptemberben szabadult feltételesen, vagyis még az említett törvény hatályba lépése előtt. Az illető azért töltött öt évet és négy hónapot rácsok mögött, mert korábban is megerőszakolta az édesanyját.

Hirdetés