Aláírták a Patriot rakéták megvásárlásáról szóló szerződést

Az első üteg 2020-tól állhat hadrendbe.
Hirdetés

Ünnepség keretében írták alá szerdán este a Patriot légvédelmi rakéták megvásárlására vonatkozó szerződést, az eseményen Mihai Fifor védelmi miniszter és Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete is részt vett – közölte a védelmi minisztérium.

A közlemény rámutat: 2019 második felében érkezik meg Romániába az első Patriot légvédelmi rakétarendszer, amely 2020-ra válik teljesen működőképessé.

A közlemény szerint a hét föld-levegő rakétarendszer megvásárlása az ország biztonságát szolgálja, a légvédelem hozzájárulhat Románia és a térség biztonságának növeléséhez, ugyanakkor megerősíti az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget is.

Mihai Fifor miniszter köszönetet mondott az amerikai partnereknek, és értékelte, hogy Románia egyre fontosabb szövetségese a NATO-nak.

A miniszter kihangsúlyozta, hogy Románia számára rendkívül fontos az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség megerősítése, a Patriot rakéták vásárlásáról szóló szerződés megkötése pedig egy hosszútávú együttműködés első lépését jelentik.

Hirdetés

Hans Klemm nagykövet ismét hangsúlyozta: az Egyesült Államok értékelte, hogy Románia a nemzeti össztermék két százalékát a védelemre fordítja, de méltatta az ország NATO-ban betöltött szerepét is.

A védelmi minisztérium képviselői szerint Romániának, EU- és NATO-tagországként kötelessége fejlesztenie az ország védelmét és biztonságát.

Hirdetés