Tisztújító küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Nőszervezete

Biró Rozáliát újabb két évre elnökévé választotta a nőszervezet. Kelemen Hunor helyzetértékelő beszédet mondott, külön kitérve a centenárium kérdésére.
Hirdetés

Az RMDSZ Nőszervezete szombaton, Marosvásárhelyen tartotta tisztújító küldöttgyűlését. További két évre újra Biró Rozália elnöknek szavaztak bizalmat, Hegedüs Csilla lett a szervezet ügyvezető elnöke.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei Nőszervezetének elnöke házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, és felhívta a figyelmet: november 25. a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja. Doris Pack, az Európai Néppárt Nőszervezetének elnöke videóüzenetben üdvözölte a küldöttgyűlés tagjait. Köszönetét fejezte ki az RMDSZ Nőszervezetének, hogy az egyik legaktívabb szervezetként van jelen Európában. A köszöntő beszédek sorában Dorina Grunfeld a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és Maria Precup a Szociáldemokrata Párt (PSD) nőszervezetének képviseletében szólalt fel – írja az RMDSZ közleménye.

Biró Rozália elnöki beszámolójában a Nőszervezet közösségépítő szerepére hívta fel a figyelmet, majd rövid történeti áttekintést követően úgy fogalmazott, a szervezet negyedik éve a felnőtté válás éve, amikor olyan nagy horderejű témával tudtak foglalkozni, mint a nők elleni erőszak.

Hegedüs Csilla beszédében fejlődésre ösztönözte az Országos Küldöttgyűlés résztvevőit: „Építsünk a NEEEM-mozgalomra és bővítsük ezt a kört, legyünk mi az élő lelkiismeretei ennek a szervezetnek, mert nálunk jobban senki sem tudja, hogy mekkora baj van az erdélyi társadalomban.” Hozzátette, a Nőszervezetnek történelmi feladata van, amely azt jelenti, hogy segíteniük kell azoknak a nőknek, akik közéleti szerepet szeretnének vállalni Erdélyben.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszédében kifejtette: időről időre érdemes és kötelező is megvizsgálni a dolgok menetét, azt, hogy merre halad az ország, hol áll Románia egy évvel azt követően, hogy parlamenti választásokat nyert a PSD, hogy az ALDE-val közösen kormányoz.
Kelemen jónak és pozitívumnak nevezte, hogy gazdasági növekedés van, hogy a nyugdíjak és a bérek is nőnek. A helyi önkormányzatoknak sikerült olyan programokat elindítaniuk, pályázatokat megnyerniük, amelyek a következő három esztendőben jelentősen javíthatnak a helyi közösségek életén. Negatívan ítélte meg többek között az új fiszkális politikát.  
Kelemen bosszantónak tartja, hogy eltelt egy esztendő, de kormány semmit sem tett annak érdekében, hogy visszaállítsa a jogállamiságot, a hatalmi ágak szétválasztását, még több konfliktust teremtett, és félreértéseket generált, amikor hozzányúlt ezekhez a kérdésekhez. 
A 2018-as év nem kíméli meg a romániai magyarokat a nacionalista, magyarellenes kirohanásoktól – emelte ki. Kifejtette: 2018 el fog múlni, és „nem szabad sündisznóállásban végigvárni, hogy elteljen”, a magyaroknak fel kell mutatniuk, hogy értékteremtő közösséget alkotnak, továbbra is értékteremtő közösségként akarnak élni Romániában. 

A küldöttgyűlést megelőzően az RMDSZ Nőszervezetének vezetősége együttműködési megállapodást írt alá a romániai történelmi magyar egyházak nőszövetségeinek képviselőivel, amelyben a felek rögzítik, hogy az elkövetkező időszakban minél több helyi szintű, önkormányzati, egyházi, civil együttműködés létrejöttét szorgalmazzák.

Hirdetés

A tisztújító küldöttgyűlés döntött a tizenegy tagú elnökség tagjairól: Biró Rozália elnök és Hegedüs Csilla ügyvezető elnök mellett Lőrincz Helga Közép-Erdélyért felelős alelnök, Major Melinda Partiumért felelős alelnök, Tudor Veronka Kárpátokon kívüli területekért felelős alelnök, Horváth Anna önkormányzatokért felelős alelnök, Bálint Margit Európai ügyekért felelős alelnök, Kovács Irénke pedagógusokért felelős alelnök, Csép Éva Andrea szociális és családügyekért felelős alelnök, Bogya Anna ifjúságért felelős alelnök lett.

A küldöttgyűlés után a résztvevők a marosvásárhelyi Színháztéren gyertyagyújtással emlékeztek meg az erőszakot elszenvedett áldozatokról.

Hirdetés