Történelmi mélypontra zuhant a lej

Olyan nagyot nem kellett zuhannia, mert már egy bő hete dönti a negatív rekordokat.
Hirdetés

Újabb történelmi mélypontra került kedden a lej az euróval szemben, miután a Román Nemzeti Bank (BNR) egy euró árát 4,6551 lejben állapította meg. Legutóbb november 13-án jegyeztek történelmi mélypontot, akkor a közös európai fizetőeszköz egy egysége 4,6495 lejbe került. Azelőtt 2012 júniusában volt még hasonlóan gyenge a lej.

November elejétől a lej 1,23 százalékkal gyengült, az év eleje óta pedig 3,05 százalékot veszített értékéből az euróval szemben. Elemzők szerint ennek egyik oka a belpolitikai feszültségek, az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, amelyről várhatóan jövő héten szavaz a parlament.

A lej azt követően kezdett rohamosan gyengülni, hogy Mugur Isărescu, a BNR kormányzója korábban jelezte: a központi bank rugalmasabban viszonyul az árfolyamhoz, és nem fogja megakadályozni minden eszközzel a lej gyengülését, ahogyan korábban tette. A lej értéke november első felében lépte át az addig pszichológiai határnak tekintett 4,6 lejt.

Isărescu szerint a lejre nyomást gyakorol a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiányának gyors növekedése, amit az idéz elő, hogy a romániai gazdaság többet importál, mint amennyit exportál.

A hazai hitelesek körében a lej gyengülése mellett aggodalmat okoz a lakossági és vállalati hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb gyors ütemű növekedése, amely a múlt héten átlépte a 2 százalékot. Kedden 2,16 százalékon jegyezték, míg szeptember elején 0,9 százalék volt.

Hirdetés