Erdélyben is ünnepel a magyar tudomány

Természetesen erdélyi magyar kutatók és kutatások seregszemléjével.
Hirdetés
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2002-ben határozta el, hogy csatlakozik a magyar tudomány novemberi ünnepéhez, és megszervezte első konferenciáját A Magyar Tudomány Napja Erdélyben (MTNE) címmel. A rendezvény időpontját – az EME 1859-es alapító közgyűlésére emlékezve – általában a november 23-ához közeli hétvégére tűzik ki.
 
A pénteki nyitónapon plenáris előadások hangzanak el a tudomány időszerű kérdéseiről, ehhez járul hozzá a hét szakosztály és a négy fiókegyesület saját rendezvényével. Az évek során ezek a rendezvények külön konferenciákká szélesedtek.
 
Az EME hét szakosztálya és négy fiókegyesülete összesen 16 rendezvénnyel járul hozzá a központi rendezvényhez: öt nemzetközi tudományos konferenciával, tudomány-népszerűsítéssel és emlékkonferenciával is. Tíz rendezvény Kolozsváron, hat vidéken zajlik. A múlt évben 324 szerző 215 munkáját mutatták be, idén 406 szerző 304 előadását ismerhetjük meg.
A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferencia nyitóünnepsége és plenáris előadásai november 24-én zajlanak 9 órától Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.
Az idei tudománynap témája – az MTA javaslatát követve – az emberközpontú tudomány: az előadásokkal betekintést nyújtanak a tudományos élet mindennapjaiba, és közérthetően mutatják be a legújabb kutatási eredményeket.
 
A rendezvény fővédnöke hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László akadémikus.
 
A plenáris előadásokat idén is fiatal kutatók tartják: 
  • a növény-baktérium kapcsolatáról, 
  • a beltéri radon kutatás jelenlegi romániai helyzetéről, 
  • a mezőgazdasági kultúrák védelméről, a rosszindulatú daganatok korszerű diagnózisáról és kezeléséről,
  • a robotirányítási rendszerekről,
  • a dinoszauruszok korának utolsó felvonásáról
  • vagy épp a pénzügyi viselkedéstan nyitott kérdéseiről.
A felkért előadók rövid bemutatása és előadásuk kivonata itt böngészhető
 
Átadják a gróf Mikó Imre-emléklapokat is a jelentős oktatói és kutatási tevékenységek elismeréseként, illetve a tudományos szakosztályok és azok kiadványaiban vállalt szakmai tevékenységekért. A központi rendezvény ünnepi hangulatához egy kiskoncert is hozzájárul, az Echo by Visszhang oktett lép fel. A rendezvény az EME székházában folytatódik állófogadással, kötetlen beszélgetéssel. 
 
A részvétel regisztrációhoz kötött, a rendezvény honlapján, illetve telefonon (+40/264-595176) is megtehető.

Hirdetés