Elnöki hivatal: nem létezik semmiféle párhuzamos állam

Ezt csak azok állítják, akiknek bajuk van az igazságszolgáltatással.
Hirdetés

Romániában nem létezik párhuzamos állam, ezt csak azok állítják, akiknek gondjuk van az igazságszolgáltatással, mondta keddi sajtótájékoztatóján Mădălina Dobrovolschi, az államelnöki hivatal szóvivője.

„Klaus Iohannis államelnök úr független és erős igazságszolgáltatást szeretne, amelynek a haszonélvezője a társadalom. (…) Romániában nem létezik párhuzamos állam, ez azoknak a találmánya, akiknek problémájuk van az igazságszolgáltatással.” – nyilatkozta Dobrovolschi a Cotroceni-palotában.

A „párhuzamos állam” kifejezést azok a politikusok használják, akik szerint a DNA és a titkosszolgálatok ügyeket fabrikálnak, hogy ellehetetlenítsenek a jelenlegi kormánykoalíció pártjaihoz tartozó politikusokat, szerintük emögött Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész és Klaus Iohannis államfő áll.

Az elnöki szóvivő ezt újságírói kérdésre válaszolva közölte, amely azt firtatta, hogy Klaus Iohannis államfő kéri-e Liviu Dragnea lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből, miután a DNA bűnvádi eljárást indított ellene a Tel Drum-ügyben.

Liviu Dragnea hétfőn azt nyilatkozta, hogy az ő véleménye szerint nincs olyan személy a PSD vezetésében, akinek ne lenne előkészítve a büntetőjogi dossziéja, mindez pedig Klaus Iohannis államfő politikai épülését szolgálja.

Hirdetés

A párhuzamos állam és a DNA-SRI „binom” fogalmát nagy előszeretettel és rendszeresen használja Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE és a szenátus elnöke, aki kedden azt mondta: ez a párhuzamos, a kommunista múltban gyökerező „okkult” állam a demokratikus alapelveket támadja, azt, hogy „a polgárok a választott parlamenten keresztül gyakorolják a hatalmat, vagy a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, a jogállamot”.

Hasonlóan gondolja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, aki augusztusban fejtette ki, hogy szerinte az országot nem választott politikusok, hanem egy láthatatlan struktúra, az úgynevezett „mély állam” irányítja, ez felelős a magyarellenes lépésekért is.

Hirdetés