Az RMDSZ nem érti, mit akar a kormány

Mondjuk nem is csoda. Egyelőre senki se érti, kinek és mire jó az adóügyi felfordulás.
Hirdetés

A kormánynak részletesebb magyarázattal kellene szolgálnia a tervezett adóügyi reformról, tisztáznia kellene azokat a tényezőket, amelyek elégedetlenséget váltottak ki – nyilatkozta pénteken az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

„Több magyarázatra van szükség, mert az emberek számára nehezen érthető – és én magam sem tudom, nem értem –, miért kell a társadalombiztosítási járulékok egy részét áthárítani a munkáltatóról a munkavállalóra. Azt sem tudom, mi lesz majd a stratégia a helyi önkormányzatokkal, ha 16 százalékról 10 százalékra csökken a jövedelemadó. Én egyetértek ezzel a csökkentéssel és az egységes adókulcs megőrzésével, de az is világos, hogy ezzel a intézkedéssel sok pénztől esnek el a helyi önkormányzatok” – mondta Kelemen, hozzátéve, a kormánynak kötelessége elmagyarázni az állampolgároknak, polgármestereknek, helyi választott tisztségviselőknek, hogyan tervezi pótolni a költségvetésben így keletkező hiányt. 

A szövetségi elnök szerint amennyiben az emberek választ kapnának az őket nyugtalanító kérdésekre, minden bizonnyal megnyugodnának. „De én nem tudok válaszolni a kérdéseikre. Én is elégedetlen vagyok, mert mi sem kaptunk választ, mi sem tudjuk, hogy voltaképpen mit akar a kormány (…) vagy azok, akik kidolgozták ezt az adóügyi reformot. (…) Én azt látom, hogy az emberek nem értik, mit akar a kormány, és ezért nem az embereket kell okolni” – mondta még Kelemen Hunor. 

Hirdetés