Előbújt a vérkomcsi a PSD-szenátorból

Şerban Nicolae meredek kijelentésekre ragadtatta magát a kommunistaellenes harcokról, a CIA-ról és a második világháború utáni amerikai beavatkozásról.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik emblematikus figurája, volt frakcióvezetője, Şerban Nicolae hétfőn megcsillogtatta történelmi tudását a szenátus jogi bizottsága előtt. Annak apropóján fejtette ki nézeteit, hogy a bizottság elé került egy jogszabálytervezet, mely október 26-át a kommunista ellenállás napjává kiáltaná ki.

A PSD szenátora elmondta: nem érti, hogy mi ellen harcoltak 1944-ben a partizánok a hegyekben, de azt bizonyosnak tartja, hogy sajátjaik ellen fordultak, és ez semmiképpen sem szolgálta a román érdekeket. Hozzátette: a CIA hitványságára vall, hogy a kommunistaellenes akciók álcája mögött gyengítette Románia védekezési képességét, miközben idegen hatalom alá vonta az országot. Olyan érdemeket tulajdonítanak a partizánoknak, melyek gyakorlatilag nem léteznek, ezt nem lehet dicséretre méltó szabadságharcnak nevezni – fogalmazott.

Úgy vélekedett, hogy semmivel sem lett volna jobb az esetleges  „tulajdonosváltás” Romániának, pontosabban az, ha a szovjeteket az amerikaiak váltják. Ugyanakkor annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Sztálin és Churchill egyaránt gyilkosok voltak.

A jogszabálytervezet kezdeményezője egyébként Daniel Gheorghe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője volt, aki elmagyarázta: a partizánharcok a Szekuritáté és a szovjet katonai csapatok ellen folytak, és céljuk egy nyugati beavatkozás előkészítése volt a kommunizmus megállítására.

A szenátus jogi bizottsága végül elutasította a törvénytervezet, a döntő fórum azonban a képviselőház.

Hirdetés