Találja ki, hogy reagált a román külügy a katalán függetlenségre

Eltalálta. Nem, nem tapsolt a frissen kikiáltott katalán köztársaságnak.
Hirdetés

A román külügyminisztérium által szombaton kiadott közlemény szerint, Románia határozottan és végérvényesen visszautasítja Katalónia „egyoldalúan kikiáltott függetlenségét”. Továbbá határozottan támogatja Spanyolország szuverenitását és területi egységét.

Idézünk: „Spanyolország hazánk fontos szövetségese és stratégiai partnere, amely mind a kétoldalú kapcsolatok, mind az Európai Unió és a nemzetközi kapcsolatok szintjén megnyilvánul. Hangsúlyozzuk, hogy bármely, egy adott ország belső rendjére vonatkozó folyamat vagy tett törvényessége az illető ország alkotmányának és jogrendjének való teljes megfelelés függvénye. Megismételjük Románia következetes álláspontját a nemzetközi jog tiszteletben tartására vonatkozóan, amely nem engedi meg a területi módosításokat az érintett állam hozzájárulása nélkül.”

A külügyminisztérium illetékesei azt is kereken kimondják, hogy a katalán helyzet Spanyolország belügye, továbbá reményüket fejezik ki, hogy a helyzet hamarosan megoldódik, a spanyol alkotmányos rend feltételei között.

Hirdetés