Nem lehet szétcincálni egy országot anélkül, hogy tárgyalnánk vele

Mondta Meleşcanu Katalónia függetlenedési törekvéséről a NATO-ban.
Hirdetés

Illegális széttördelni egy országot anélkül, hogy az elszakadni vágyók tárgyalnának az illető állammal – jelentette ki Teodor Meleşcanu külügyminiszter szombaton a NATO Bukarestben zajló parlamenti közgyűlésén.

„Ami Koszovót, Metohiát de Katalóniát és Kurdisztánt is illeti, az álláspontunk elvi. Úgy gondoljuk, törvénytelen egy ország szétdarabolásáról dönteni anélkül, hogy tárgyalnának az illető ország kormányával és az állammal, amely az egyedüli szervezet, amely egy ország szerkezetét képviseli” – jelentette ki a külügyminiszter.

Teodor Meleşcanu a nemzetközi jogra is hivatkozott, és megerősítette, ez Románia elvi álláspontja attól függetlenül, hogy mi történik Európa vagy a világ más részeiben, és azt reméli, az ország uniós és más nemzetközi szervezetbeli partnerei megértik ezt az álláspontot.

A külügyminiszter annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a Nyugat-Balkán problémáinak rendezésére ezeknek az országoknak a EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozása jelentené a megoldást. 

„Ez ez egyetlen mód arra, hogy sikerüljön megoldani a problémákat ebben az oly sok gonddal küszködő térségben. Nem látok más jövőt a Nyugat-Balkán számára, mint azt, hogy az itteni országok az európai és az euroatlanti család tagjaivá váljanak” – mondta a miniszter, hangsúlyozva, Bosznia-Hercegovinával szemben is nyitnia kell az EU-nak, el kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, ez ugyanis ösztönzőleg hathat az ország területén élő közösségek közötti megbékélésre. 

Hirdetés