Még mindig ég a brassói szeméttelep

Közölték a tűzoltók 12 órányi oltás után.
Hirdetés
12 órás beavatkozást követően sem sikerült kioltaniuk a katonai tűzoltóknak a brassói hulladéktárolónál kiütött tüzet, írja az Agerpres hírügynökség a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Ciprian Sfreja tájékoztatása alapján.
 
„Öt tűzoltókocsi vesz részt a helyszíni beavatkozáson, földdel is próbáljuk oltani a tüzet. Vannak olyan tűzfészkek, ahová nem ér el a vízsugár, a szél miatt pedig könnyen újra lángra kaphat a hulladék. A tűzvész csütörtökről péntekre virradóan ütött ki 2:30-kor. A lángok terjedését megfékeztük, de továbbra is dolgozunk a kioltásán” – mondta a szóvivő.
 
Barabás László, a város alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a tűz két hulladéktároló cella között ütött ki, ugyanis ökologikus tárolóról van szó.
 
„A tűz az egyik lezárt cellánál ütött ki, ahol már nem tárolnak újabb hulladékot. A kettes cellát lezárták, és a harmadik cellát nyitották meg. Pont a kettő között ütött ki a tűz. Olyan gázok szabadulnak fel, amelyek táplálják a tüzet. A víz és a föld mellett kavicsot is használnak a tűzfészkek kioltására” – mondta az alpolgármester.
 
Mircea Hirean, a Brassó megyei környezetvédelmi őrség felügyelője a hírügynökségnek megerősítette, hogy egy magánvállalkozás által kezelt brassói hulladéktárolóról van szó, amely rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel.
 
A két napja kigyulladt, és még használatban lévő kolozsvári szeméttelep ügyében ma se sikerült előrelépni. Hiába tárgyalt a prefektus a Kolozs megyei tanács elnökével, az utóbbi nem tudta keresztülvinni akaratát, hogy készültségi állapotot hirdessenek, amely szerinte megkönnyíti a bürokráciát a szükséges intézkedések – a szeméthegy alól szivárgó csurgalék elvezetése és megtisztítása – meghozásához. A döntést a készültségi állapot kihirdetéséről jövő hétre halasztották.

Hirdetés