Eldőlt: jön a mobiltelefonos vészjelzőrendszer

A kormány csütörtökön döntött a létrehozásáról.
Hirdetés

A kormány csütörtöki ülésén elfogadott sürgősségi rendelete szerint beüzemelik a RO-ALERT rendszert, amely veszélyes meteorológiai jelenségek, illetve árvizek esetén valós időben küld figyelmeztető riasztást a mobiltelefonokra. A kormány a természeti katasztrófák okozta áldozatok számának csökkentését reméli elérni a riasztórendszer bevezetésével.

Hasonló rendszer hatékonyan működik az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában, Litvániában, Franciaországban, Németországban és Belgiumban.

A kormány szerint a rendszernek számos előnye van: a riasztóüzenet egy adott veszélyeztetett területen belül mindenkihez elér, még akkor is, ha a mobilhálózat túlterhelt; az üzenet külső beavatkozás nélkül megjelenik a telefon képernyőjén; beállítható időintervallumok után az üzenetet megismételhető; az üzenetet a roaming üzemmódban működő telefonok is megkapják; az üzenetek tiszták és csak ellenőrzött forrásból származó információkon alapulnak.

A rendszert a különleges távközlési szolgálat (STS) támogatásával az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) működteti.

Hirdetés

A szükséges hard- és szoftvereket az IGSU sürgősségi eljárással szerzi be. A kormány 30,4 millió lejt különített el erre a célra.

A rendszer kialakításának szükségessége a három héttel ezelőtti, több emberéletet követelő vihar nyomán merült fel.

Hirdetés