Kelemen: a román többség elutasította a párbeszédet

Sőt: szájba verte a magyarokat.
Hirdetés

A nyelvhasználati küszöb csökkentésének leszavazása azt jelzi, hogy a román többség elutasította a párbeszédet a magyarokkal – mondta Kelemen Hunor szerdán.

Azt a párbeszédet – folytatta az RMDSZ elnöke – amelyet a szövetség a parlamenti pártoknak és a nemzeti kisebbségek képviselőinek javasolt arra kérve őket: fogalmazzák meg véleményeiket a tervezett módosítással kapcsolatosan, keressenek közösen kompromisszumos megoldást azért, hogy a romániai magyar közösség jogos elvárása teljesüljön, hogy az anyanyelv-használati küszöböt húsz százalékról tízre, esetleg tizenötre csökkentsék.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt magyarellenes kirohanások a 2018-as év – a nagy egyesülés centenáriumának – közeledtével nem a megbékélést és a bizalomerősítést segítik elő a románok és magyarok között. Románia retteg a párbeszédtől, miközben folyton azzal henceg, hogy modellértékűen rendezte a nemzeti kisebbségek helyzetét.

„Meggyőződésem, egy erős nemzet párbeszédet folytat kisebbségeivel, nem pedig szájba veri a magyarokat. Ha én lennék a román állam, vagy ha én dönthetnék a román állam helyett, akkor azt mondanám: 2018-hoz közeledve javasolok néhány olyan megoldást azért, hogy a területemen élő kisebbségek – így a magyarok is – jól, államalkotó tényezőként érezzék magukat szülőföldjükön”

– fogalmazott Kelemen Hunor.
 

Hirdetés