Tüntettek a tanárok Kolozsváron

Mert kicsi a fizetésük, sok a papírmunkájuk, és nem akarják a tankönyvkiadás központosítását.
Hirdetés
Pár tucat tanár tüntetett hérfő délben a Kolozs megyei prefektúra épületével szemben. A Kolozs megyei Szabad Tanügyi Szakszervezet tagjai vonultak utcára több, sűrűn teleírt transzparenssel.
 
A tanárok a legrosszabbul fizetett diplomások, nehezményezik, ahogy azt is, hogy Románia fordítja a legkevesebbet oktatásra az Európa Unióból: lakosonként 248 eurót, miközben az uniós átlag 1400 euró, a GDP-nek pedig a 3,1 százalékát, miközben még Bulgária is 4 százalékot szán az oktatásra.
 
Megbecsülést kérnek a tanügyi személyzet számára, ahol az átlagos fizetés az uniós átlag tizede, különben ez a személyzet egyszerűen le fog lépni, állítják.
 
Kifogásolják a tanügyi bürokráciát, hogy az oktató munka mellett rengeteg adminisztratív feladatot teljesíteni, miközben az ebből származó papírhegyeket nem olvassa el senki.
 
A tankönyvkiadás hirtelen bejelentett központosítása jelenleg oda vezetett, állítják, hogy a kormány lemondott a digitális tankönyvekről, állami monopólium alakul, a munkafüzetek letiltásával pedig a tanárok költsége növekszik, mert saját pénzükön sokszorosítják a feladatokat.

Hirdetés