Meghalt az utolsó szekusparancsnok

Iulian Vlad volt a politikai rendőrség vezetője a '89-es forradalom idején.
Hirdetés

Elhunyt Iulian Vlad, a Szekuritáté utolsó parancsnoka, aki az 1989-es decemberi forradalom idején vezette a román kommunista diktatúra politikai rendőrségét. Az egykori rettegett tábornokot 86 éves korában, szombaton érte a halál, miután már több hete kómában volt.

Vlad 1947-ben végezte el a craiovai kereskedelmi líceumot, és előbb a kommunista ifjúsági mozgalomban, majd a Román Kommunista Pártban töltött be különböző vezető tisztségeket. 1952-től kezdve dolgozott a belügyminisztériumban, 1977-től államtitkári tisztséget töltött be, 1987-től 1989-ig pedig az állambiztonsági részleg, vagyis a hírhedt Szekuritáté parancsnoka volt.

A ’89-es forradalom után, a népfelkelés vérbe fojtására tett kísérletért 1989. december 31-én letartóztatták, majd 25 év börtönbüntetésre ítélték népirtásért. Büntetéséből mindössze négy évet töltött le: 1993-ban Ion Iliescu akkori államfő kegyelemben részesítette.

A News.ro hírügynökség szerint Vlad 18 évesen saját apját is feljelentette a kommunista titkosrendőrségnél, amiért az templomba járt. A kommunista ifjak központi bizottsága róla írt jellemzésében kiemelte, hogy 1946-48 között „kiemelkedő érdemeket szerzett” a földbirtokosok vagyonelkobzásában, a választási kampányban és az államosításban.

Mint arról hírt adtunk, Iulian Vladot tavaly mégis a „modern Románia” egyik megteremtőjeként magasztalta a Vâlcea megyei önkormányzat alelnöke egy könyvbemutatón. Ezt a Hotnews.ro portál által megszólaltatott Vladimir Tismăneanu, az Egyesült Államokban élő román politológus, a romániai kommunizmus bűneiről 660 oldalas átfogó jelentést készítő elnöki különbizottság egykori vezetője „hányingerkeltőnek” minősítette.

Hirdetés