Újratemetik a sztálingrádi csatában elhunyt 345 román katonát

Hogy közös temetőben nyugodjanak társaikkal, akik a világtörténelem legvéresebb csatájában estek el.
Hirdetés
Ünnepi ceremónia keretében temetik újra pénteken az oroszországi Roszoskán a második világháborúban Sztálingrádnál (ma Volgográd) elesett 345 román katona földi maradványait. A szertartást a román hadsereg egy papja celebrálja, Romániát Titus Corlăţean szenátor, Bogdan-Ionel Rodeanu képviselő, a kormányfőtitkárság és a külügyi tárca képviselői fogják képviselni – tájékoztat a védelmi minisztérium. 
 
A közlemény szerint a Hősök Kultuszát Ápoló Országos Hivatal 2014-ben kezdeményezte, hogy az elesett román katonák földi maradványait egyetlen nyughelyre temessék. A román hősök roszoskai temetőjét 2015-ben avatták fel. A temető 6.000 négyzetméteren terül el, latin kereszt alakban, ami a kereszténység, a győzelem és a megváltás szimbóluma, teszi hozzá a közlemény. 
 
A szeptember 29-ei újratemetést követően a közös román temetőben és a régi német temetőben 2.200 román katona fog nyugodni. A Hősök Kultuszát Ápoló Országos Hivatal eddig 4.361 Sztálingrádnál elesett katona sírhelyét azonosította. 
 
A sztálingrádi csata az európai hadszíntéren a második világháború fordulópontja volt. A Sztálingrád (ma Volgográd) szovjet városért folyó, 1942. augusztus 21. és 1943. február 2. között vívott ütközetben a szovjet csapatok döntő vereséget mértek a tengelyhatalmak csapataira. 
 
A csata – mintegy másfél milliós emberveszteségével – a világtörténelem talán legvéresebb csatája volt. Sztálingrád német ostromával indult, a városért folyó rendkívül intenzív harccal folytatódott, és a szovjet ellentámadással zárult, amely bekerítette, javarészt megsemmisítette és foglyul ejtette, valamint jelentősen visszavetette a tengelyhatalmak erőit. A román csapatok a németek oldalán vettek részt a hadműveletekben.

Hirdetés