Varga Csaba a Manaszlun 2017-ben.

Fagyási sérüléseket szenvedett, de jól van a Manaszlut meghódító nagyváradi Varga Csaba

Csütörtökön érkezett vissza az alaptáborba.
Hirdetés

Fagyási sérüléseket szenvedett és nagyon elfáradt Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki negyedik magyarként mászta meg a Föld nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8163 méter magas Manaszlut, de a körülményekhez képest jól van.

Mint megírtuk, Varga Csabának szerdán sikerült meghódítania a csúcsot, csütörtökön érkezett vissza az alaptáborba.

A hegymászó  a Duna televízió Hazajáró című műsorának elmondta, hogy kora hajnalban indult el mászótársak nélkül a 7400 méter magasan lévő 4-es táborból és a reggeli órákban érte el a csúcsot. Mászását a nagyon hideg idő miatt fagyási sérülések nehezítették. Visszafelé estére jutott le a 6800 méter magasan kiépített 3-as táborba, majd reggel teljes felszerelésével és sátrával visszaindult az alaptáborba.

A tájékoztatás szerint a nagyváradi hegymászó nagyon kimerült, a leereszkedés is igen nehéz volt számára, több lábujja is elfagyott.

Hirdetés

Varga Csaba a negyedik magyar állampolgár, aki elérte a Manaszlu csúcsát és a hatodik magyar, aki oxigénpalack nélkül három nyolcezer méternél magasabb hegycsúcson járt.

A nepáli hegycsúcsot elsőként 1956-ban mászta meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, míg 2015-ben Klein Dávid jutott fel a csúcsra. Varga Csaba a világ 8000 méternél magasabb csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt, a Manaszlu volt a harmadik nyolcezrese.

Hirdetés