Vádat emelt a DNA Dorin Florea ellen

Az ügyben gyanúsított Sergiu Claudiu Maior volt alpolgármester és Andrei Mureşan volt városházi titkár is.
Hirdetés

Hivatali hatáskör több mint 9 ezer rendbéli túllépése miatt vádat emelt csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere és Sergiu Claudiu Maior volt alpolgármester ellen.

A DNA arról tájékoztatta csütörtökön az Agerpres hírügynökséget, hogy Sergiu Claudiu Maior, Marosvásárhely volt alpolgármestere, a tettek elkövetése idején a polgármester tanácsosa ellen hivatali hatáskör 9 198 rendbéli túllépése miatt, Dorin Florea polgármester és Andrei Mureşan, a tettek elkövetése idején városházi titkár ellen hivatali hatáskör túllépésében való – szintén 9 198 rendbéli – bűnrészesség miatt emel vádat.

A vádhatóság szerint Sergiu Claudiu Maior a polgármester tanácsosaként 2016. március 9-e és június 29-e között

több mint 9 ezer, a marosvásárhelyi városháza által kibocsátott fizetési utalványt írt alá,

noha erre nem jogosította fel tisztsége.

Az ügyészek szerint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség 2016. március 1-jei jogerős döntése összeférhetetlenséget állapított meg Sergiu Claudiu Maior esetében, aki így 3 évre elveszítette a jogot köztisztség betöltésére. Miután lemondott alpolgármesteri és helyi tanácsosi funkcióiról, Sergiu Claudiu Maiort polgármesteri tanácsosnak nevezte ki Dorin Florea, hogy továbbra is gyakorolhassa hivatali előjogait, többek közt a fizetési utalványok aláírását, noha azoktól eltiltotta a törvény – olvasható a közleményben.

Hirdetés

Andrei Mureşan városházi titkári minőségében

jóváhagyta és aláírta a polgármester erre vonatkozó döntéseit.

A DNA szerint a vádlottak ezen lépések révén csorbították Marosvásárhely város és lakossága arra vonatkozó érdekeit, hogy a köztisztségeket és közméltóságokat a pártatlanság, feddhetetlenség és átláthatóság elvei alapján gyakorolják, és ne foglalhassák el olyan személyek, akik elestek ettől a jogtól.

Az ügyet a Maros megyei törvényszék tárgyalja.   

Hirdetés