Múlt és jövő találkozik a 23. marosvásárhelyi könyvvásáron

Az idei könyvvásár díszmeghívottjai a Jelenkor Kiadó szerzői lesznek.
Hirdetés

A Jelenkor Kiadóval és szerzőivel, irodalmi estekkel, Julius Caesarral, Shakespeare-szonettekkel, koncertekkel, gyerekprogramokkal, olvasójátékkal és a magyar könyvkiadás legújabb műveivel várja az érdeklődőket november 16 és 19-e között a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár.

A szervezők – Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke, illetve Makkai Kinga, a gyermek- és ifjúsági programok szervezője – sajtótájékoztatón ismertették az Ahol a múlt és a jövő… mottójú vásár programját.

Idén több marosvásárhelyi, illetve erdélyi szerző is kerek évfordulós (például Szőcs Kálmán, Sütő András, Székely János, Bajor, Andor, Tamási Áron, Aranka György, Ady Endre, Arany János), ennek jegyében több irodalmi beszélgetést vagy előadást is terveznek.

De a vásár nemcsak a múltra tekint vissza, hanem a jövőbe is néz: immár öt éve gyerekprogramokat szerveznek, évről évre nagyobb sikere van az olvasójátéknak, és a vásár kimelt programjait is úgy állítják össze, hogy minden korosztály, így a fiatalok is találjanak kedvükre valót. Az idei díszmeghívottak a Jelenkor Kiadó szerzői: Bartók Imre, Kemény Zsófi, Peer Krisztián, Selyem Zsuzsa és Szabó Róbert Csaba.

A négy naposról öt naposra bővülő vásár több mint 100 programponttal vár, ezek közül is kiemelkedik:

  • a Kolozsvári Állami Magyar Színház Julius Caesar című előadása,
  • a Márkos Albert, Gryllus Samu, G. Szabó Hunor és Dagadu Veronika Sena  alkotta és Nádasdy Ádámmal kiegészült WH Együttes Shakespeare’s Sonnets&Songs produkciója,
  • valamint a Kaláka együttes és Lackfy János minden korosztálynak szóló koncertje.
Hirdetés

Ezek mellett több irodalmi estre is sor kerül:

  • november 16-án a Jelenkor szerzői ülnek egy asztalhoz (Bartók Imre, Kemény Zsófi, Peer Krisztián, Selyem Zsuzsa, Szabó Róbert Csaba),
  • 17-én a mai magyar női prózáról értekeznek (Szvoren Edina, Selyem Zsuzsa, Király Kinga Júlia, Péntek Orsolya, Márton Evelin),
  • a költők kerekasztalán (Egyed Emese, Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, Kovács András Ferenc, Lackfi János, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Nádasdy Ádám) pedig Arany János kerül terítékre.

A gyermekeknek szóló egész napos programok célja, hogy a gyerekek úgy tekintsenek az irodalomra, mint élő valóságra, amelyben a mű, a szerző és olvasó szerves egységet alkotnak – hangzott el a sajtótájékoztatón. Főként idén megjelent kötetek szerzőivel válthatnak szót a legkisebbek.

Az évek óta nagy érdeklődés övezte Olvasd el, és játssz velünk! Olvasójátékra eddig 120 csapat jelentkezett. A könyveket elolvasó gyerekeket, fiatalokat különleges jutalmakban részesítik a szervezők.

Hirdetés