Még legalább tíz évig nem zárják be a dicsőszentmártoni veszélyes hulladéktározót

Holott már 2011-ben be kellett volna zárni.
Hirdetés
A román hatóságok vállalni fogják az Európai Bíróság előtt, hogy 2028-ig bezárják az ország veszélyes hulladéktározóit, amelyek között a dicsőszentmártoni Bicapa a legnagyobb. A román hatóságok ilyen irányú ígérete eredetileg 2011-re szólt – közölte szerdán Dănuţ Ştefănescu, a Maros megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője. 
 
Dănuţ Ştefănescu elmondta: Maros megyében két veszélyes, ipari hulladéktározó van, az Azomureş vegyipari kombináté (amelyet 55%-ban sikerült már bezárni európai finanszírozással, és a tervek szerint 2020 végéig teljes egészében bezárják), valamint Dicsőszentmártonban a volt Bicapa kombinát vegyi hulladéktározója. 
 
A Bicapa 3 hulladéktároló medencéje összesen 25 hektáron terül el, telítettségük 100%-os. Ştefănescu szerint a három ülepítőben 
 
összesen kétmillió tonna veszélyes, vegyipari hulladék gyűlt fel. 
 
Az egyik, nem veszélyes hulladékokat tartalmazó medencét 2018. december 31-éig kell bezárniuk, de a környezetvédelmi ügynökség vezetője szerint „nem tudni, mennyire fog ez megvalósulni”. A Bicapa bezárásának határideje 2028. december 31-e, noha a Románia által eredetileg aláírt vállalás értelmében ennek már 2011-ben meg kellett volna történnie. 
 
„Lássuk, elfogadja-e ezt az Európai Bíróság, lévén, hogy kötelezettségszegési eljárás indult Románia ellen” – tette hozzá Dănuţ Ştefănescu. 
 
A Bicapa hulladéktározóiban többek közt olyan veszélyes, rákos megbetegedést okozó vegyi anyagok is találhatók nagy arányban, mint a hexavalens króm. A vegyi kombinátot 2007-ben bezárták, 2008-ban Korodi Attila akkori környezetvédelmi miniszter ökológiai bombának minősítette. A gyár épületei azóta rommá váltak, a hulladéktározóját nem szigetelték, vegyi anyagok rendszeresen, minden eső alkalmával kerülnek a talajba. A tározótól pár tucat méterre folyik a Kisküküllő.

Hirdetés