67 évvel ezelőtti szekusgyilkosság után nyomoznak

Egy 1950-ben agyonlőtt „kulák” földi maradványaira bukkantak az Erdélyi-szigethegységben.
Hirdetés
Emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény miatt indított kivizsgálást a katonai ügyészség, miután a kommunista rezsim romániai áldozatai után kutató intézet (IICCMER) megtalálta az Erdélyi-szigethegységben egy földbirtokos földi maradványait, akit a Szekuritáté 1950-ben lőtt agyon. 
 
A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint az IICCMER tájékoztatta arról, hogy a Fehér megyei Bisztra település közelében 1950. augusztus 16-án a Szekuritáté emberei agyonlőttek valakit. 
 
Az IICCMER munkatársaiból, egy igazságügyi szakértőből, rendőrökből és egy törvényszéki orvosból álló csoport kedden kutatta fel egy katonai ügyész irányításával azt a félreeső helyet, ahol az egykori szemtanúk szerint elásták az áldozat holttestét. 
 
A helyszínen 70 centiméteres mélységben emberi csontvázra bukkantak. A földi maradványokat a Fehér megyei törvényszéki orvostani intézethez szállították a halál okának megállapítása végett. 
 
A kutatásokat irányító Gheorghe Petrov, az IICCMER szakértője hétfőn úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy Bisztra településtől mintegy 11 kilométernyire, régészeti ásatások során megtalálták a 1950. augusztus 16-án a Szekuritáté által agyonlőtt Ioan Andreşel földi maradványait, miután több szemtanú megjelölte a holttest valószínű helyét. 
 
Az IICCMER információi szerint a Szekuritáté 1950 augusztusában megtorló intézkedéseket hozott Bisztra lakossága ellen, akiket azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban állnak a térségben tevékenykedő antikommunista partizánokkal. Augusztus 14-én a Szekuritáté emberei a helyi milícia segítségével 35 személyt vettek őrizetbe, akik két partizán – Nicolae Selagea és Ihuţ Traian – rokonai voltak, illetve olyanokat, akik jobb anyagi körülmények között éltek, „kulákoknak” tartották őket, és feltételezték róluk, hogy anyagilag támogatják a partizánokat. 
 
A Szekuritáté arra a következtetésre jutott, hogy a partizánok tevékenységéért három „kulák” tehető felelőssé: Andreşel Ioan, Pom Traian és Trifa Iosif. A Szekuritáté mindhármuk azonnali kivégzését rendelte el – állítja az IICCMER. 
 
1950. augusztus 16-án Traian Pomot és Iosif Trifát különböző helyeken végezték ki. A 73 éves Ioan Andreşelt a helyi lakosok tanúsága szerint megkínozták, majd agyonlőtték. Mindhárom holttestet másnap temettették el a falubeliekkel, hogy megfélemlítsék őket. 
 
A tanúk szerint a három áldozat földi maradványait kartonnal kellett letakarniuk, amire ez a szöveg került: „Aki így tesz, ugyanígy fog járni” – tájékoztatott a kommunista rezsim áldozatai után kutató intézet. A tanúknak megtiltották, hogy megjelöljék a sírhelyet, ezért okoz most nehézséget a kivégzettek földi maradványainak megtalálása.
 
Az IICCMER tavaly júliusban a Duna-deltában is elkezdte felkutatni az egykori peripravai kényszermunka-táborban megölt politikai foglyok földi maradványait. Az intézet feljelentései nyomán több büntetőjogi eljárás indult a kommunista munkatáborok egykori parancsnokai ellen. Ennek következtében márciusban emberiesség elleni bűncselekményekért jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Ion Ficiort, a peripravai munkatábor egykori parancsnokát.

Hirdetés