Az oktatási miniszter „tankönyvmaffiáról” beszél

Tényleg államosítják a tankönyvkiadást: a korábban már felröppent hírt pénteken ismét megerősítette az oktatási miniszter.
Hirdetés

A könyvkiadók  üzletelése helyett a tankönyvek szerzői közötti versengést akarja támogatni az oktatási tárca – jelentette ki pénteki sajtóértekezletén Liviu Pop oktatási miniszter, aki megerősítette, hogy központosítani akarja a tankönyvkiadást.

A miniszter kifejtette: az iskolákat elárasztották „mindenféle füzetecskékkel és könyvecskékkel”, de ezek szerinte semmiképpen sem a gyermekek érdekeit szolgálják, csak azoknak a kiadóknak jelent nyereséget, amelyek „erkölcstelen és valószínűleg törvénytelen módon” rátelepedtek a tankönyvek és alternatív oktatási segédeszközök üzletére. Pop úgy vélekedett: nem járnak messze az igazságtól azok, akik „tankönyvmaffiáról” beszélnek. Ezt szerinte

nem lehet másképp felszámolni, csak úgy, ha az állam vállalja magára a tankönyvkiadást.

A miniszter bejelentette, a csütörtöki kormányülésen elfogadták az Országos minősítő és vizsgaközpont (CNEE) megalakításáról szóló kormányhatározatot, amely legkésőbb két hónapon belül dönt arról, milyen oktatási segédeszközöket használhatnak az iskolák. A tárcavezető néhány nappal az új tanév kezdete előtt – az akkreditációs eljárás megjelenéséig – felfüggesztette az összes segédeszköz használatát, arra hivatkozva, hogy a forgalomban lévő munkafüzetek, példatárak, és szöveggyűjtemények többsége nem rendelkezik minisztériumi engedéllyel.

Liviu Pop sajtóértekezletén közölte: jövő héten közvitára bocsátják a tárca honlapján az új tankönyvtörvény tervezetét, amely

„ha nem is ideális, de tisztességes megoldást” hoz majd, a tankönyvkiadás jelenlegi „rothadt” állapota helyett.

Hirdetés

Múlt héten annak  kormányhatározatnak a tervezetét is társadalmi vitára bocsátották, amely az  tankönyvkiadó feladatává tenné, hogy kinyomtassa az oktatási minisztérium által megrendelt összes tankönyvet a román, illetve kisebbségi tannyelvű közoktatás számára.

A középiskolai tanári és szakszervezeti vezetői  múlttal  rendelkező miniszter hiányosnak tartott szakmai felkészültsége hetek óta visszatérő téma a román ellenzéki sajtóban, néhány civil szervezet pedig könyvadományozással egybekötött tüntetésen követelte eltávolítását a tárca éléről. Bár Mihai Tudose miniszterelnököt is ironikus megjegyzésre késztette az, hogy Pop egy testnevelés-tankönyv szükségességéről érvelt a médiában, miközben más tantárgyakból nem készültek el tanévkezdésig a tankönyvek, a tárcavezető ellen beterjesztett parlamenti indítványt hétfőn elutasította a kormánytöbbség. 

Hirdetés