Halálesetek és iskolabezárások az újabb vihar miatt

Két embert villám csapott agyon. A másodfokú viharriasztást kapott megyékben felfüggesztik az oktatást.
Hirdetés
Az előre jelzett vihar miatt többfele felfüggesztették az oktatást, Prahova megyében csütörtökön sem kell iskolába menni – írja az Agerpres hírügynökség az oktatási minisztérium honlapján tett bejelentésre hivatkozva. 
 
Prahova megyében szerdán 15 óra 30 perckor felfüggesztették az oktatást. 14 órakor bezárták az iskolákat Dâmboviţa és Teleorman, 15 órától Giurgiu és Vrancea megyékben, délután öt órától pedig Bukarestben is Ilfov megyében is.
 
A Kárpát-kanyar megyéiben (Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea és Bákó megyében) narancsszínű, azaz másodfokú riasztás van érvényben szélvihar, széllökések és akár négyzetméterenként 70 liternyi, hirtelen lezúduló csapadék miatt.
 
Vaslui megyében már lecsapott a vihar: egy 49 éves Puieşti községbeli férfi és egy 64 éves Puşcaşi községi asszony vesztette életét szerda délután, miután mindekttejükbe villám csapott. A férfi pásztor volt, az asszonyba szőlőszedés közben csapott bele a villám. Cristian Lapa, a Vaslui megyei prefektúra szóvivője elmondta, egyik személy életét sem sikerült megmenteniük a helyszínre érkező mentőcsapatoknak. 
 
A megye 11 településén akadozik az áramellátás, 1625 fogyasztónál nincs villanyáram. Vaslui megyében viharra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben.
 
Más „sárga” megyében is okozott károkat a vihar: Gorj megye székhelyén, Târgu Jiuban a hatóságok beindították a szirénákat a bőséges eső miatt. Az esővizet nem tudta elvezetni a város csatornarendszere, ezért több utca is víz alá került. Târgu Cărbuneşti városban három ház tetőzetét rongálta meg az erős szél.
 
A Teleorman megyei Turnu Măgurelén rövid, alig pár perces jégeső esett, de akkora jégdarabokkal, hogy azok több tucat gépkocsit tettek tönkre.

Hirdetés