Javult az ivóvíz minősége, de van, ahol még most sem folyik

Az uniós beruházások megdobták az ivóvízellátást Romániában, Bulgáriában és Magyarországon.
Hirdetés
Az uniós finanszírozásnak köszönhetően az utóbbi években javult az ivóvíz minősége Bulgáriában, Magyarországon és Romániában, de még további jelentős forrásokat kell beruházni ezen a területen – közölte az Európai Számvevőszék kedden.
 
Az ellenőrzés a tagállamok uniós csatlakozásától 2016 végéig tartó időszakra terjedt ki. A számvevők összességében úgy találták, hogy – elsősorban ez elmúlt évek jelentős uniós beruházásainak köszönhetően – javult az ivóvízhez való hozzáférés és a szolgáltatás minősége.
 
A számvevők szerint azonban vannak még olyan területek, ahol a közellátási hálózaton biztosított ivóvíz nem felel meg maradéktalanul az 1998-as ivóvíz-irányelvben előírt uniós normáknak. Ezenfelül további jelentős tagállami köz- és magánberuházásra lesz szükség ahhoz, hogy az érintett tagállamok teljes lakossága jó minőségű ivóvízhez juthasson hozzá, és hogy biztosítani lehessen az uniós finanszírozással megvalósuló beruházások megfelelő fenntartását.
 
A három érintett országnak 2020 végéig több mint 6 milliárd eurót kell beruháznia ezekbe a hálózatokba.
 
Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap 2007 és 2020 közötti időszakra összesen 3,7 milliárd euró támogatást nyújt az ivóvíz-szolgáltatás biztosításához és igazgatásához Bulgária, Magyarország és Románia számára.
 
Romániában például olyan településeken is hiányzik az ivóvízellátást biztosító, korszerű infrastruktúra, amelyek egyébként népszerű turisztikai célpontoknak számítanak – jegyzi meg a jelentést ismertető Digi24 hírtelevízió. Ilyen például a Brassó megyei Felsőmoécs vagy Pestera, ahol a leglátogatottabb vagy épp aszályos időszakokban a panziók nem tudnak ivóvizet biztosítani a turistáknak, és gyakoriak a falubeliek közötti konfliktusok is emiatt. Mivel hiányzik az ivóvízhálózat, a vendéglátóegységek biztosította ivóvíz minőségét sem ellenőrzi senki.
 
Az Európai Unió 1975 óta vízügyi jogszabályokkal védi a fogyasztókat és a vízhasználókat a káros hatásokkal szemben. 1980-ban elfogadták, majd 1998-ban felülvizsgálták az emberi fogyasztásra szánt vízre vonatkozó normákról szóló ivóvíz-irányelvet, amelynek jelenleg is folyamatban van egy újabb felülvizsgálata – közölte a számvevőszék.

Hirdetés