A spanyol alkotmánybíróság betiltotta a katalán függetlenségi népszavazást

De nyugi: ettől még csak azért is meg fogják tartani.
Hirdetés

A spanyol alkotmánybíróság csütörtök este felfüggesztette az október 1-jére kiírt katalán függetlenségi népszavazást.

A referendumot kiíró rendeletet, valamint a népszavazásról szóló törvényt a spanyol kormány támadta meg a bíróságon, amely néhány órával a beadvány megérkezése után rendkívüli ülésen döntött is annak eljárásba vételéről.

A vitatott jogszabályok felfüggesztése automatikus, amíg a testület meghozza ítéletét. Az alkotmánybíróságnak erre öt hónap áll rendelkezésére.

Az alkotmánybírák határoztak arról is, hogy figyelmeztetnek 70 magas beosztású katalán köztisztviselőt és a 947 katalán polgármestert, hogy kötelességük a népszavazás megakadályozása.
Carles Puigdemont katalán elnök a katalán TV3 televízió esti műsorában eközben arról beszélt, hogy a spanyol kormánynak minden eszköze megvan a népszavazás megfékezéséhez, de nem fog sikerülni neki, mert hat évnyi „piszkos háború” után napokra vagyunk a szavazástól.

Mint mondta, már 16 ezer együttműködő és több mint 560 önkormányzat áll készen. „Nem lehet azt mondani ezeknek a demokratáknak, hogy nem azok” – jegyezte meg.

Hirdetés

A politikus kijelentette: a népszavazást megrendezik, még ha abból „feljelentés-cunami” lesz is.
Puigdemont szerda éjjel írta ki a függetlenségi referendumot október 1-jére, miután a katalán parlament függetlenségi pártjai elfogadták a népszavazás megrendezését szabályozó törvényt az ellenzéki pártok tiltakozása közepette.

Az ellenzéki politikusok kifogásolták, hogy néhány óra alatt, előzetes szakértői véleményezés, vita és érdemi módosítások nélkül vitték át a parlamenten jogszabályt, közülük többen felhívták a figyelmet annak alkotmányellenességére is, mivel a spanyol alkotmánybíróság minden, a függetlenségi népszavazásra vonatkozó lépést annak nyilvánított korábban.
 

Hirdetés