Őrizetbe vették az egészségbiztosító vezetőjét az álbetegek ügyében

Fiktív páciensek „kezelésére” nagyon is valós összegeket utaltak ki.
Hirdetés

Őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökét. Marian Burcea a gyanú szerint illegálisan térítette meg bizonyos orvosi szolgáltatások ellenértékét – erősítette meg péntek reggel az Agerpres hírügynökségnek a DNA sajtóirodája.

Az ügyben összesen tizennégy személyt vettek őrizetbe.

A DNA szerint az elkövetők összesen mintegy hárommillió eurós kárt okoztak az államkaszának azzal, hogy több száz esetben fiktív betegek orvosi ellátását fizették ki.

A nyomozati eredmények szerint sok esetben az álbetegek dossziéi előnyt élveztek a valódiakéval szemben a kezelés összegének megtérítése során.

Egy másik szálon is nyomoznak, itt a gyanú szerint az érintettek 33 millió lej értékben számoltak el gyógyszereket fiktív pácienseknek.

Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség még csütörtökön tartott házkutatást ötven helyszínen, köztük az országos és a bukaresti egészségbiztosító székhelyén is.

Az ügyben vesztegetés és vesztegetés elfogadása, befolyással üzérkedés, bűnszervezet létrehozása, csalás, hivatali visszaélés, okirat-hamisítás, hamis okirat használata és számítógépes csalás miatt nyomoznak.

Hirdetés