Itt az új román nacionalista őrület

A Trónok harca készítői ellopták a dákok történelmét és súlyos dollármilliókat keresnek rajta.
Hirdetés

A bájos cikk a Szocialista című internetes oldalon jelent meg, és bár erősen paródiának tűnik, a szöveg alatti kommentek véresen komolyak.

De miről is van szó? A cikk szerint a HBO televíziós csatorna szervereit feltörő hackerek hatalmas mennyiségű, a Trónok harca című tévésorozatra vonatkozó bizalmas adatot tettek közzé. És ezek között olyan információk is akadnak, miszerint a sorozat készítői egész fejezeteket vettek át a dákok történelméből és tetszés szerint használták fel őket, miáltal dollármilliókat kaszáltak.

Például: a Stark család farkasos címere kísértetiesen hasonlít a dákok harci zászlajához. Továbbá: az egyik fő karakter, Havas Jon figuráját egyenesen Decebal dák királyról mintázták, Deres városát pedig Sarmisegetuzáról, a dák fővárosról.

A cikk (névtelen) írója szerint, ha már ez így van, akkor egy román parlamenti bizottságnak ki kellene vizsgálnia az ügyet, és bár a sorozatból befolyó milliárdos profit egy részét követelnie kéne a román állam részére, például azon a címen, hogy a románok a dákok „jogutódjai”.

Ismételjük: nagyon úgy tűnik, hogy az egész egy vicc, viszont a kommentek egyáltalán nem viccesek. Tessék, néhány eklatáns példa:

„Nem törődnek a parlamenterek azzal, hogyan tiporják sárba a történelmünket. Túlságosan el vannak foglalva a lopással. Ha ők csinálták volna ezt a filmet, ki tudták volna fizetni az öregek és szegények nyugdíjait.”

„Tényleg muszáj mindig az idegenek pojácái legyünk? A világ ostobái vagyunk, ha a román állam nem lép és nem követel bár 5–10 millió dollárt tőlük.”

„A parlamentnek le kellene tiltania a filmet, amíg ki nem fizetik a nekünk járó illetékeket.”

Hirdetés

„A bizottság elemezze ki, mennyit másoltak és annak megfelelő összeget kérjen. A pénzt fektessék be a román filmművészetbe. Ha pedig nem akarnak fizetni, kobozzák el a negatívokat. Mi is mind fizetjük a kábeltévét, fizessenek ők is azért, amit elvettek tőlünk.”

„Semmit sem fogunk kapni, mert nem ismerik be, de legalább az Audiovizuális Tanács betilthatná a filmet, amely elemésztette a fiatalság eszét. Szeretném látni, mikor készít valaki egy sorozatot a keresztény szentek és mártírok életéről. Ezért tehetnek az idegenek velünk, amit akarnak: elvesztettük a hitünket.”

„Jaj nekünk! Miután az amerikaiak csúfot űztek a filmjeikben Vlad Țepeșből, most Decebal került sorra. Egész Európa rajtunk röhög, ha nem teszünk valamit. Románia elnöke követelje a román történelem elleni támadások beszüntetését!”

„Szexjelenetek, vérfertőzés, szörnyű sorozat, és gyerekek, anyák, a szüleink nézik. Mit értenek ők ebből? Ezért van annyi paráznaság Romániában. A Román Ortodox Egyház a megváltás. Az egyház tiltsa be a sorozatot Romániában.”

Ehhez nincs mit hozzátenni. További szép napot kívánunk!

Hirdetés