Nagyon pályázik Kelemen érdemrendjére a bősz nemzetféltő Cumpănaşu

A Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció nevű szervezet vezetője keményen tolja a soviniszta retorikát.
Hirdetés

Jottányit sem enged a magyarellenes sovinizmusból Alexandru Cumpănaşu, a Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció (CNMR) elnöke: csütörtökön a románok marosfői nyári egyetemén továbbra is azt szorgalmazta, hogy vissza kell vonni Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől a Románia Csillaga érdemrendet, miután – a tényeknek megfelelően – kijelentette: a magyaroknak nincs mit ünnepelniük az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumán, így nem is fognak ünnepelni.

„Az RMDSZ és az EMNP képviselői nevetségessé tették magukat. Engem nem tudnak megfélemlíteni sem az ügyészséggel, sem a rendőrséggel, sem a magyar gárdával’ – idézi Cumpănaşut a Demokrácia Gyakorlatba-ültetéséért Egyesület csütörtöki közleménye.
Cumpănaşu úgy véli: az RMDSZ elnöke nem tarthatja meg a Románia Csillaga érdemrendet.

„Kelemen Hunor nem jogosult a Románia Csillaga érdemrendre, mert megsértette a román népet azáltal, hogy határozottan megtagadta, hogy román állampolgárként felvállalja saját népe történelmét. A CNMR, a magyar vezetők nyílt fenyegetőzése ellenére mindent el fog követni azért, hogy az érdemrendet visszavonják. (…) A magyar vezetők támadása szolidaritásra késztet bennünket és talán felkelt egy minimális román érzelmet a román politikai vezetőkben is. És még egy okom van arra, hogy ezt a mocskos támadást megköszönjem: lehetőségem lesz arra, hogy jobban megismerjem a románok helyzetét és a kolozsvári magyar vezetők tolvajlásait’ – mondta a közlemény szerint Cumpănaşu.

Toró T. Tibor, az EMNP vezetője szerdán jelentette be, hogy a párt uszítás miatt bűnvádi feljelentést tett Alexandru Cumpănaşu ellen.

Hirdetés

Az EMNP elnöke szerint uszításnak minősül az, hogy a CNMR közleményét aláíró Alexandru Cumpănaşu Kelemen Hunor román állampolgárságának a megvonását kezdeményezte, amelyet ez születése által kapott.

„Az állampolgárságot az alkotmány 5. cikkelye alapján ebben az esetben nem lehet megvonni, ezért ezt felvetni diszkriminációnak számít, mert azt sugallja, hogy az állampolgárság megvonható más magyar etnikumú személytől is, amennyiben szabadon kinyilvánítja véleményét” – írja a Kolozs megyei ügyészség főügyészéhez benyújtott feljelentésben.

Hirdetés