Ezúttal Barcelonában csapott le a gyilkos iszlamista terror

A város központjában hajtott kisteherautó az emberek közé, több mint egy tucat embert megölve. Hasonló támadás történt egy másik, Cambrils nevű településen is, ahol a rendőrök agyonlőtték a terroristákat. Romániai sérültek is vannak.
Hirdetés

Két terrortámadás is történt néhány órán belül Katalóniában: csütörtök délután kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Legkevesebb 13 ember meghalt, és nyolcvan körüli a sérültek száma.

Pénteken hajnalban a Barcelonától délnyugatra fekvő Cambrilsban szintén autó hajtott emberek egy csoportja közé, itt hét ember – köztük egy rendőr – megsérült. Az autó felborult, a menekülő támadókra a rendőrség azonnal tüzet nyitott, és négyet a helyszínen megölt, egy pedig később halt bele sérüléseibe. A hírek szerint robbanóövet is viseltek.

A katalán régió elnöke, Carles Puigdemont esti közlése szerint mintegy nyolcvan ember szorul kórházi kezelésre, tizenötük állapota súlyos. A sérültek között külföldiek is vannak, az athéni sajtó szerint egy görög család.

„A terroristák gyilkos őrülete Barcelonára csapott le” – írta a Twitteren Didier Reynders belga külügyminiszter, tudatta, hogy a merényletben egy belga nő is életét vesztette.

Később kiderült, hogy a sérültek között három román állampolgár is van. A kórházban vannak, állapotuk stabil.

Egy magyar sérültről is érkezett jelentés.

A rendőrség terrorista támadásnak minősítette az esetet, pár órával később pedig

az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet magára vállalta a merényletet.

A hatóságok szerint kapcsolat lehet a két merénylet és Alcanar nevű településen bekövetkezett, szerdai házrobbanás között, amelyben egy ember meghalt. Utólag kiderült, a házban a jelek szerint robbanószert gyártottak.

A kisteherautó vezetője a helyszínről elmenekült, és az első hírek szerint bevette magát egy közeli étterembe és túszokat ejtett, ám ezt később a rendőrség határozottan cáfolta. Közölte viszont, hogy később őrizetbe vette a férfit, aki gyanúsítható a merénylettel: ő bérelhette és vezette a furgont.

A katalán rendőrség késő este azonosította a merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottat. Sajtóforrások szerint neve Driss Oukabir, marokkói származású francia állampolgár, eredetileg Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint száz kilométerrel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban. A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből, ahol szexuális bűncselekmény vádjával tartották fogva.

A Facebook közösségi oldalon található adatlapja alapján az elmúlt hetekben több alkalommal tett közzé bejegyzéseket, amelyekben videofelvételekkel és képekkel kiegészítve

elítélte az arabok elleni „gyarmatosítást”.

Biztosra vehető, hogy cinkosai is voltak, de hogy hányan, még nem tudni.

Hirdetés

Ugyanakkor a BBC szerint azt mondta a rendőröknek: nincs köze a merénylethez, iratait pedig ellopták.

A kisteherautó több száz méteren keresztül cikázott az emberek között, járókelők tucatjait gázolva el

A La Vanguardia című spanyol lap értesülése szerint a rendőrség csütörtök este Barcelonában a délutáni tömeges gázolásban részt vevő terroristák egyikét agyonlőtte, és közölte, hogy kiüríti a merénylet környékét, a Las Ramblas sugárút érintett részén, mert keresi a merénylő további cinkosát vagy cinkosait. Ezek alapján gyanítható, hogy legalább hárman vettek részt a merényletben, ám hogy pontosan miként, azt nem tudni.

Katalónia elnöke este bejelentette, hogy a rendőrség őrizetbe vett még egy gyanúsítottat, ám egyikük sem a kisteherautó vezetője.

Pénteken egy harmadik személyt is őrizetbe vettek a Barcelonától mintegy 100 kilométerre található Ripoli városában.

A rendőrség közölte továbbá, hogy talált egy másik furgont, amelyet a támadás elkövetői bérelhettek, feltehetően azzal akartak elmenekülni.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő dzsihadista támadásnak nevezte a terrorakciót, és Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, valamint hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. „A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése” – fogalmazott a spanyol miniszterelnök.

Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merénylet nyomán.

Több uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a csütörtök délután Barcelonában elkövetett gázolásos merénylet után. Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben ítélte el a számos áldozatot követelő terrortámadást.
 

Hirdetés