Ernyőszervezetet alakítottak a kisebbségben élő románok

A marosfői nyári egyetemen jelentették be a Közép- és Délkelet-Európai Román Szervezetek Föderációjának létrejöttét.
Hirdetés

A székelyföldi Marosfőn csütörtökön megalakult a Közép- és Délkelet-Európai Román Szervezetek Föderációja, mely a Románia határain túli románokat kívánja képviselni a román állammal, más államokkal és a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolataikban – közölte az Agerpres hírügynökség.

A szervezet főtitkárává Vlad Cubreacovot, a Moldovai Köztársaságban bejegyzett Răsăritul Romanesc (Román Kikelet) egyesület elnökét választották. Cubreacov kijelentette: a föderáció mind a román kormánnyal, mind a közép- és délkelet-európai térségben román kisebbséggel is rendelkező országok kormányaival párbeszédet kíván folytatni a román közösségek nyelvi, kulturális és vallási jogairól.

Cubreacov szerint a föderáció létrehozásával rá kívánják irányítani a román hatóságok figyelmét az őshonos román kisebbségek problémáira, és megpróbálják rávenni a román hatóságokat, hogy tegyenek is ezekért a közösségekért.

„El kell ismernünk: Közép- és Délkelet-Európai Román Szervezetek Föderációja létrehozásának az egyik célja, hogy érzékennyé tegyük a bukaresti döntéshozókat, a kompetens hatóságokat a gondjaink iránt, és rávegyük őket arra, hogy konkrét, eredményes gyakorlati lépéseket tegyenek a románok és közösségeik érdekében, amelyek kultúrájának és önazonosságának a helyzete gyakorta aggasztó” – idézte Vlad Cubreacovot az Agerpres.

Hirdetés

A föderációt a marosfői ortodox kolostorban évente megrendezendő nyári egyetem résztvevői hozták létre. A nyári egyetemen évről-évre a határon túli és a székelyföldi románok nehéz helyzetéről hangzanak el előadások. Az idei rendezvényen a szerbiai és bulgáriai román közösségek képviselői az államaikban folyó agresszív asszimilációs politikára panaszkodtak, és kijelentették, a román állam támogatása nélkül képtelenek lesznek hosszabb távon megőrizni a nemzeti identitásukat.

A nyári egyetem résztvevői nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a nyári egyetemen nem vettek részt a Határon Túli Románok Minisztériumának a képviselői, és bírálták a minisztérium – általuk inkoherensnek vélt – tevékenységét.
 

Hirdetés