Nem hallani, de érezni fogják a zenét a siketek a magyar napok orgonatúráján

A zene mindenkié! A siketeké is! (?) Ennek szellemében szervez orgonatúrát a Kolozsvári Magyar Napok keretében a Romániai Siketek Országos Egyesülete.
Hirdetés

Egyedülálló zenei projekttel jelentkezik az erdélyi magyar siketek és nagyothallók számára a Romániai Siketek Országos Egyesülete és partnerszervezetei: a vokális és hangszeres zene rezgései által, interaktív módszerekkel ismertetik meg a nem hallókkal hogy miként hat az emberre a zene. A megszólaló hangszerek rezgéseit közvetlen közelről élhetik át a résztvevők a zenekari próbán, ugyanakkor megtudhatják, hogy a templomi orgonák szinte megszámolhatatlan sípjai milyen mechanikai hatások következtében szólalnak meg.

A projekt első eseménye egy kolozsvári orgonatúra, mely 2017. augusztus 17-én 18:30 órakor indul a Kétágú Református Templom történelmi orgonájától (b-dul 21 decembrie 1989, 41. sz, „Regionala CFR” buszmegálló), ahol a résztvevők az orgona működési elvét közvetlen közelről, a hangszerben levő több száz síp között is felfedezhetik. A 30-40 perces interaktívan eltölött idő után a Főtéren található Szent Mihály templom orgonájának óriási basszus sípjait, illetve a nyelv- és ajaksípok rezgéseit orgonajáték közben tanulmányozhatják az érdeklődő siketek és nagyothallók. Az interaktív esemény siketeknek és nagyothallóknak szól, szakképzett jeltolmácsok kíséretében – tájékoztat a kezdeményezők közleménye.

Az orgonatúra A zene mindenkié! A siketeké is!(?) című projekt részét képezi,és a Romániai Siketek Országos Egyesülete (Kolozsvári Fiók), a kolozsvári Állami Filharmónia, a Deaf Health Care Center Egyesület, a BBTE-RT Kolozsvár – Zenepedagógia Tanszék, illetve a Kolozsvári Magyar Napok segítségével, valamint a Communitas Alapítvány támogatásával zajlik le.  

Hirdetés