Kicsomagolták a kolozsvári unitárius püspöki lakot

És gyönyörű lett.
Hirdetés
A napokban került le a felújítás alatt álló, kolozsvári unitárius püspöki lak homlokzatáról az állványzat. Ami előbukkant, attól leesett az állunk, amikor arra jártunk. Vagyis a Kossuth / Belső-Magyar / 21. Decembrie 1989 utcán, ahol ez az épület jóval hosszabban bírta, mint az utca eddigi bármelyik neve. 
 
Maga az épület annyira jól néz ki, hogy még ez a telefonfotó se tudja elrontani. Kicsit reménykedtünk, hátha bekerül egy előadás a Kolozsvári Magyar Napok programjába arról, milyen régészeti leletekre bukkantak a több mint 500 éves házon, milyen építészeti, művészettörténeti vagy akár társadalomszervezési érdekességekre következtettek a hosszas kutatás és felújítás során – de hiába böngésztük ilyesmiért a programot.
 
A felújítás még nem ért véget, és ez csak tovább csigázza az érdeklődésünket, mindenesetre a földszinten nyílt bisztró már látogatható, és ennek a háznak a történetéről is bizonyára tanulhatunk a Korzo Egyesület egyik magyarnapos sétáján: a Kapualjtól a szószékig. Hitújítás Kolozsváron című városnézés augusztus 20-án indul délután öttől a Ferences templomtól.
 
A ház mostani felújítását Bálint Benczédi Ferenc püspök kezdeményezte még 2009-ben, amikor úgy döntött, nem költözik be az addig püspöki rezidenciaként működő épületbe, hanem előteremtik a forrásokat egy nagyon alapos és szakszerű felújításhoz. A belső udvaron és a manzárdon még dolgoznak, derül ki a Szabadság című kolozsvári napilapból, és ha kész lesz, az épület egy részében a vallászabadság erdélyi örökségét fogják kutatni, megmutatni és ápolni.
 
Hogy érthető legyen, miért lelkendezünk ennyire ennek az épületnek, megmutatjuk a szomszédját, amelynek homlokzatát felújítás címén teljesen tönkretették. Itt gyakorlatilag csak a kapukeret maradt eredeti:
 
Kossuth utcai ingatlanfelújítás
 
 
Úgyhogy inkább nézzük meg mégegyszer az unitárius püspöki lakot, amelynek sokat ígérően nyílik a kapuja (amelyet egyelőre préseltlemez helyettesít):
 
A kolozsvári unitárius püspöki lak felújított homlokzata
 
Fotók: Szabó Tünde

Hirdetés