Hét év börtönre ítélték Románia legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjét

Gabriel Puiu Popoviciu 224 hektárnyi telekre tett szert korrupció útján.
Hirdetés

Jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélték szerdán Gabriel Puiu Popoviciu üzletembert, Románia egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjét, akit abban találtak vétkesnek, hogy jogtalanul szerzett meg egy 224 hektárnyi telket.

A telket korábban a bukaresti állategészségügyi és mezőgazdasági egyetem használta, de a felsőoktatási intézmény társulási szerződést kötött az üzletemberrel, és később a tulajdonjogát is eladta neki. Popoviciu később lakónegyedet épített ott. Az egyetem mélyen piaci ár alatt értékesítette a köztulajdonban levő telket, ezért

a korrupcióellenes ügyészség már 2007-ben vizsgálatot indított.

Az ügyben Cornel Șerbant, a belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét is elítélték 2 év és hat hónap börtönbüntetésre, miután kiderült, hogy Popoviciu felkérésére Șerban nyomást gyakorolt az ügyészre, ne indítson büntetőjogi vizsgálatot. Mindez két évvel később, 2009-ben derült ki, akkor vették őrizetbe ugyanis az üzletembert.

A legfelsőbb bíróság a szerdai ítéletében Ioan Nicolae Alecut, a mezőgazdasági egyetem volt rektorát is hat év szabadságvesztésre ítélte. Az illegális telektranzakció nyomán

az ügyészség szerint 619 millió lej kár érte az egyetemet.

Popoviciu a kommunizmus idején Ion Dincă első miniszterelnök-helyettes lányát vette feleségül. Közvetlenül rendszerváltozás után kiment az Egyesült Államokba, ahonnan később visszatért hazájába. Elkezdett üzletelni, az ő nevéhez fűződik több nemzetközi gyorséttermi, bútorkereskedői és szállodai márkanév meghonosítása a román piacon, amelyeket úgynevezett franchise-rendszerben működtetett. Az üzletember idővel az ország egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjévé nőtte ki magát.

Hirdetés