Hatan őrizetben a megvásárolt diplomák ügyében

Egyre kevésbé tűnik jó ötletnek pénzért vizsgajegyeket és diplomákat árulni.
Hirdetés

Hat személyt 24 órára őrizetbe vettek, másik kilencet hatósági felügyelet alá helyeztek a legfelsőbb ügyészség ügyészei a megvásárolt egyetemi diplomák ügyben.

A legfelsőbb ügyészség közleménye szerint bűnvádi eljárás indult 36 személy ellen, akik az aradi Aurel Vlaicu és a szintén aradi Vasile Goldiş Egyetem alkalmazottai, valamint a fenti egyetemek végzős diákjai. Közülük 16 ellen megelőző megszorító intézkedéseket alkalmaztak.

Hat személyt, köztük négy tanárt többrendbeli vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés gyanúja miatt őrizetbe vettek.

Letartóztattak két számítógép-programozót is, akiket vesztegetés elfogadásával, számítógépes hamisítással és nem nyilvánosságnak szánt adatok felhasználásával gyanúsítanak.

A hat gyanúsítottat esetében az ügyészség azt javasolja, hogy rendeljék el a 30 napos előzetes letartóztatásukat.

Az ügyészség ugyanakkor kilenc személyt 90 napos hatósági felügyelet alá helyezett.

Hirdetés

Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diákról van tudomásuk, akik bár nem értenek és nem beszélnek románul, román nyelven tartott előadásokat hallgattak és, sikerrel vették a vizsgákat.

A nyomozás során kiderült, hogy az on-line zajló vizsgák közben – bizonyos pénzösszegek fejében – a felsőoktatási intézmény informatikusai telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait, illetve az is bevett szokás volt, hogy – szintén az informatikusok segítségével – az intézmény adatbázisában módosítottak a diákok által adott válaszokon vagy később a jegyükön. Az ügyészek szerint a hallgatók kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak.

A bűnszervezetnek egyetemi tanárok, titkársági alkalmazottak és az egyetem több egykori diákja is tagja volt, a sikeres vizsga fejében fizetett összegeket pedig általában olyan valutaváltó irodákban hagyták a diákok, amelyek vezetői baráti kapcsolatban álltak az illető tanárokkal.

Szerda reggel több mint 100 házkutatást tartottak az ügyészek és rendőrök a két egyetem több tanáránál és diákjánál, akiknél 350.000 eurót és számítógépes rendszereket foglaltak le.

Hirdetés