Igor Dodon betiltatná az unionista pártokat

Az oroszbarát moldovai államelnök hadat üzent a moldovai államiság megszüntetésére törekvő alakulatoknak.
Hirdetés

Igor Dodon az elnöki rezidencián szervezett sajtótájékoztatón jelentette be szándékát szerdán. „Az ősz folyamán iktatjuk azt az elnöki kezdeményezést, amely törvény útján betiltatna bármely, az államiság megszüntetését hirdető pártot vagy közösségi szervezetet”, jelentette ki az elnök. Persze, függetlenül attól, hogy az adott alakulat a Romániával vagy épp Oroszországgal való egyesülést támogatja. Dodon megjegyezte, hogy a romániai törvénykezésben és létezik egy hasonló kitétel.

Az alkalommal élve, Igor Dodont megerősítette: Chișinău-ba érkezik Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes. Mégpedig annak dacára, hogy a civil társadalom képviselői felhívást intéztek a hatóságokhoz, ne fogadják a Moldovai Köztársaságban a jelenlegi, Európa-párti koalícióval ellenségesen viselkedő Rogozint. Dodon kijelentette: a pénteki nap folyamán találkozik Rogozinnal, aztán együtt részt vesznek a Moldovai Köztársaságot és Transznisztriát elválasztó biztonsági zónában békefenntartó műveletek beindításának 25. évfordulója alkalmából szervezett ceremóniákon.

Dodon elnök arról is beszámolt, hogy meghívta Vlagyimir Putyint a Moldovai Köztársaságba. „A meghívást elküldtük, most elkezdjük a készülődést. Párbeszédet szeretnék folytatni az orosz elnökkel a moldovai–orosz kapcsolatokról. Vlagyimir Putyin 2008 óta nem járt a Moldovai Köztársaságban.”

Hirdetés