A DNA-ellenes kartell. Jelentős taktikai változás a Kövesi elleni harcban

A korrupcióellenes ügyészséget pedig ki kell irtani. Minden áron.
Hirdetés

Egy befolyásos üzletemberekből, médiatulajdonosokból és korrupt politikusokból álló kis kartell energiát és forrásokat fektet abba az igyekezetbe, mellyel arról akarják meggyőzni a nyugati kancelláriákat, hogy már nem érdemes támogatni a romániai korrupcióellenes harcot, a DNA-t (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) és Laura Codruţa Kövesit. Jelentős taktikaváltásnak vagyunk a tanúi az ügyészekkel folytatott harcban. A DNA ügyfelei megértették:

ahhoz, hogy csend legyen idehaza, előbb külföldön kell nagy zajt csapniuk.

Hiába változtatnak meg törvényeket és nyírnak ki intézményeket, ha a brüsszeliek vagy a washingtoniak közbelépnek az érdekükben és visszahelyezik őket a tisztségeikbe.

Következésképpen abban a reményben exportálták a DNA elleni támadásokat, hogy egy szép napon anélkül mérhetik majd rá a kegyelemdöfést, hogy újabb megmentő közbeavatkozásokat kockáztatnának külföldről. A taktikaváltás már régebben megtörtént, de a lépések az utóbbi hetekben váltak nyilvánvalóbbá: kongresszusi meghallgatások, az igazságszolgáltatás cselekedeteinek megkérdőjelezéséért megfizetett amerikai tanácsadók, a nyugati sajtóban elhelyezett cikkek, úgynevezett pusztító hatású jelentések az igazságszolgáltatás menetéről (egyesek már megjelentek, mások csőre töltve várnak), végül pedig egy intenzív nyílt és fű alatti lobbizás a romániai korrupcióellenes harc maximális hiteltelenítése érdekében.

A kartell minden (zömmel ismert, meglepetés nélküli) tagjának egy közös gondja van: a folyamatban lévő vagy már bíróság elé került aktáik.

A besározás technikája itthon is látható manipulálásokon alapul:

alaptalan vádak, a tények eltorzítása, igazságokkal vegyített hazugságok, általánosítások, vagy egyes valós gondok eltúlzása. A DNA ellen külföldön zajló médiakampánynak Alexander Adamescu, az év elején elhunyt üzletember fia az egyik zászlóvivője.

Az európai letartóztatási parancs alapján Londonban tavaly elfogott ifjabb Adamescu arról próbálja meggyőzni a brit bíróságokat, hogy az egész román igazságszolgáltatási rendszer önkényesen működik. Adamescu a Romániának történő kiadás elkerülése érdekében a nagy nyugati kiadványokban látható lenyűgöző lobbiapparátust indított be, ügyéről a Der Spiegel és a The Telegraph is beszámolt. Neve az Európai Biztonsági és Együttműködési Bizottság, az egyesült államokbeli Helsinki Bizottság előtt bemutatott jelentésben is megjelent. De Adamescu nem egyedül harcol a DNA és a romániai igazságszolgáltatás ellen.

Más jó tengerentúli kapcsolatokkal rendelkező potens üzletemberek széles körű lobbitevékenységet szerveztek meg azért, hogy rábírják Washingtont a DNA-nak és Kövesinek nyújtott támogatás visszavonására. A HotNews.ro által megszerzett információk szerint ezekhez csatlakozott még a Monaco-csoport, de jelentős politikai vezetők is.

Mindezek az emberek jelentős összegeket dobnak össze erre, a legtöbbször éppen korrupciós cselekményekből származó pénzeket. Ezekkel a mocskos pénzekkel akarják tovább mocskolni mindazt, ami a szabadságukat és az üzleteiket veszélyezteti.

A PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) vezetője,

Liviu Dragnea vagy Traian Băsescu volt elnök a művelet nagy haszonélvezői közé tartoznak,

ha a kampány sikeres lesz és eléri céljait. A kartell azt reméli, hogy a botrányok, a DNA elleni vádak és támadások exportálásával a brüsszeli vagy washingtoni hivatalosságok a jövőben kerülik majd a beavatkozást egy ilyen bűzös ügybe, ahol már nem igazán lehet tudni, hogy kik a jó és kik a rossz fiúk.

Hirdetés

Tehát a háború kifinomultabb lett, idehaza pedig szintén iszonyatosan bonyolulttá váltak a dolgok. Az Alkotmánybíróság (CCR) fokozatosan a politikusok fő harci fegyvere lett, mellyel máris meggyengítették a DNA-t. Nem lenne meglepetés, ha a Liviu Dragnea PSD-vezető által intenzíven körüludvarolt alkotmánybírák tovább növelnék a hatalmukat és a jogerős ítéleteket alkotmányossági szempontból felülvizsgáló bírósággá változnának, ahogy arra Elenina Nicuţ ügyvédnő és Ioana Ene Dogioiu újságírónő már fel is hívták a figyelmet.

A DNA-n belüli botrány tökéletesen megfelel az intézmény rágalmazóinak. Adriana Duţulescu újságírónő tökéletesen leírta, hogy miként és milyen okokból lett Doru Ţuluş ügyész a bolgár mogulok sztárja, akik megijedtek annak lehetőségétől, hogy a román korrupcióellenes modell egyszer átkelhet a Dunán.

Az igazságszolgáltatás ügyét a minapig védelmezők egy része, különböző okokból, tábort váltott.

Egyesek maguk is nyomozások alanyaivá váltak. Mások szakmai hiúságok vagy nagyon személyes, kisszerű gyűlölet által elvakítottan tudatosan vagy egyszerű ostobaságból a piti kis bűnözők játékát űzik. Kövesinek a DNA tegnapi támogatóiból lett ellenfelein a magányosság lesz úrrá, amikor a tükörbe nézve az igazságért becsületesen harcoló embernek hiszik magukat. Az a szomorú igazság, hogy továbbra is nagy inadekvátak, akik képtelenek felfogni a nagy célokat. Ez olyan, mint amikor egy háborúban a döntő csata előtt elkezded a saját hadseregedet szabotálni és meg vagy arról győződve, hogy ezzel jobbá teszed. Legalább annak alapján el kellene gondolkodniuk a dolgon, hogy már csak az Antena 3, az RTV (România TV – a szerk.) és Andronic foglalkozik velük.

Van még néhány jóhiszemű ember, akik a DNA hiányosságainak kihangsúlyozására pazarolja energiáit, azt gondolva, hogy ezzel sikerül egy katasztrófát megelőzve helyrehozni a dolgokat. Ezzel ők is csak a Kartell javára dolgoznak. Vannak gondok, de valójában nem érik el egy katasztrófa szintjét. Ennek bizonyítéka a több száz és ezer jogos ítélet, melyek mégiscsak egy összességében működőképes rendszert mutatnak.

Mindez nem jelenti azt, hogy a korrupcióellenes ügyészek nem hibáznak,

hogy nem történtek visszaélések, hogy a rendszer egész idő alatt tökéletesen működött. Azt sem jelenti, hogy nem lehet bírálni a DNA-t és Kövesit, ellenkezőleg. Minden kisiklásra egyenként rá kell mutatni, amikor azokra sor kerül. De itt adagolásról, arányosságról és józanságról beszélünk. Ha nem fogjuk fel, hogy a piti kis bűnözők kartellbe tömörültek és a végső ostromra készülnek, hogy magasabb szintre emelték az igazságszolgáltatás elleni harcot, akkor ez azt jelenti, már azelőtt elvesztettük az utolsó nagy csatát, hogy igazán elkezdődött volna.

U.i.: Íme egy mégiscsak rossz hír a Kartellnek. Éppen most jelentették be hivatalosan, hogy Victoria Nuland helyét a Romániát nagyon jól ismerő Wess Mitchell veszi át. Nehezen hihető, hogy bármikor lenyeli majd a román lobbi termékeit, bármennyire szépen csomagolná be azokat a Kartell.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés